Osvježavajuća salata od krastavaca na azijski način gotova za čas

Guliver/Shutterstock Azijska salata od krastavaca je super jednostavna za napraviti.
Hrskava, osvježavajuća i začinjena soja umakom, rižinim octom, češnjakom, zelenim lukom, šećerom, sezamovim uljem, sjemenkama sezama i čili uljem… što drugo reći osim da je ova salata savršena i kao pojedinačno jelo i kao prilog!
Vidi originalni članak

Ako ti je krastavac omiljeno povrće obožavat ćeš ovaj recept jer je hrskav i fantastično hidratantan. Njegov suptilan okus na najljepši način popravlja okuse drugih jela, a s obzirom da mu je trenutno sezona svakako iskoristi priliku da u njemu uživaš kad god možeš. Dakle, azijska salata od krastavaca je super jednostavna za napraviti.

Za proljetne dane Tri osvježavajuće salate s krastavcima

 

Možda će ti nedostajati neki (azijski) sastojci, no vrijedi po njih i posebno otići do trgovine. Ovaj slatki i začinjeni recept možeš poslužiti uz bilo koje jelo po tvom izboru.

Sastojci:

  • 6 manjih krastavaca
  • sol

Sastojci za umak:

  • 1 žlica običnog sojinog umaka, ne svijetlog ni tamnog
  • 2 češnja češnjaka, mljevena
  • 1 žlica rižinog octa ili bijelog octa
  • 1 žlica kineskog čilija
  • 1 žlica bijelog granuliranog šećera
  • 1 žličica sezamovog ulja
  • 1 žličica sjemenki sezama
  • 2 žlice zelenog luka sitno narezanog

Priprema:

  1. Krastavce možeš narezati na kolutove, kockice ili od njih napraviti spirale. Zatim ih pospi solju i lagano ju umasiraj u njih. Pusti da se krastavci namaču u soli oko 5 minuta (ne više od 10 minuta!) – to će im dati hrskavu teksturu. Isperi hladnom vodom najmanje 3-4 puta da potpuno ukloniš sol. Procijedi i ostavi sa strane.
  2. U posebnoj posudi pomiješaj sastojke za umak. Krastavce prelij umakom i lagano promiješaj. Uživaj!

Savjet više: Ovu salatu od krastavaca najbolje je konzumirati isti dan jer češnjak s vremenom postaje gorak, a krastavac sve slaniji!

Posjeti Gastro.hr