Ako ti je krastavac omiljeno povrće obožavat ćeš ovaj recept jer je hrskav i fantastično hidratantan. Njegov suptilan okus na najljepši način popravlja okuse drugih jela, a s obzirom da mu je trenutno sezona svakako iskoristi priliku da u njemu uživaš kad god možeš. Dakle, azijska salata od krastavaca je super jednostavna za napraviti.
Možda će ti nedostajati neki (azijski) sastojci, no vrijedi po njih i posebno otići do trgovine. Ovaj slatki i začinjeni recept možeš poslužiti uz bilo koje jelo po tvom izboru.
Sastojci:
- 6 manjih krastavaca
- sol
Sastojci za umak:
- 1 žlica običnog sojinog umaka, ne svijetlog ni tamnog
- 2 češnja češnjaka, mljevena
- 1 žlica rižinog octa ili bijelog octa
- 1 žlica kineskog čilija
- 1 žlica bijelog granuliranog šećera
- 1 žličica sezamovog ulja
- 1 žličica sjemenki sezama
- 2 žlice zelenog luka sitno narezanog
Priprema:
- Krastavce možeš narezati na kolutove, kockice ili od njih napraviti spirale. Zatim ih pospi solju i lagano ju umasiraj u njih. Pusti da se krastavci namaču u soli oko 5 minuta (ne više od 10 minuta!) – to će im dati hrskavu teksturu. Isperi hladnom vodom najmanje 3-4 puta da potpuno ukloniš sol. Procijedi i ostavi sa strane.
- U posebnoj posudi pomiješaj sastojke za umak. Krastavce prelij umakom i lagano promiješaj. Uživaj!
Savjet više: Ovu salatu od krastavaca najbolje je konzumirati isti dan jer češnjak s vremenom postaje gorak, a krastavac sve slaniji!