Sezona je rabarbare i pravo vrijeme za pripremu džema

Getty Images
Sezona rabarbare traje od travnja do lipnja pa je iskoristite za pripremu divnih deserata. Ako u divnom okusu i boji želite uživati tijekom cijelog ljeta –pripremite izvrstan džem.
Vidi originalni članak

Rabarbara je biljka koja voli hladnu klimu, no nije zahtjevna za uzgoj pa je popularna i u mnogim dijelovima Europe. Stabljika ima visoku prehrambenu vrijednost, bogata je vitaminima i antioksidansima, no listovi su toksični i treba ih odstraniti. 

Iako spada među povrće, izvrsno se uklapa u mnoge deserte, osobito sezonske pite. Vrlo je jednostavna i priprema crvenog džema, koji možeš koristiti kao nadjev za palačinke, vafle ili sconese. Čuvaj ga u hladnjaku i potroši u roku od dva mjeseca od dana pripreme.

 

UKUSNO! Sočna pita od rabarbare i jagoda

 

Sastojci:

  • 1 kg očišćene i narezane rabarbare
  • 500 g šećera
  • 1 žlica limunovog soka
  • ¼ žličice soli

Priprema:

  1. U veliku posudu dodaj rabarbaru narezanu na komade velike otprilike centimetar, šećer i sol. Kuhaj dok se ne otpuste svi sokovi i dok ne počne krčkati, otprilike 8 minuta. 
  2. Pusti da krčka, malo smanji vatru i povremeno promiješaj. Nakon otprilike 20-ak minuta, kada se formira smjesa nalik džemu, dodaj limunov sok i promiješaj.
  3. Džem prelij u sterilizirane staklenke, pusti da se ohladi na sobnu temperaturu, a zatim premjesti u hladnjak. 

 

Proljetni plodovi Rabarbara - slatko kiselo zaboravljeno savršenstvo

 

Uživaj!

 

Posjeti Gastro.hr