Recepti 17. svibnja 2020.

Sezona je rabarbare i pravo vrijeme za pripremu džema

foto: Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Sezona rabarbare traje od travnja do lipnja pa je iskoristite za pripremu divnih deserata. Ako u divnom okusu i boji želite uživati tijekom cijelog ljeta –pripremite izvrstan džem.

Rabarbara je biljka koja voli hladnu klimu, no nije zahtjevna za uzgoj pa je popularna i u mnogim dijelovima Europe. Stabljika ima visoku prehrambenu vrijednost, bogata je vitaminima i antioksidansima, no listovi su toksični i treba ih odstraniti. 

Iako spada među povrće, izvrsno se uklapa u mnoge deserte, osobito sezonske pite. Vrlo je jednostavna i priprema crvenog džema, koji možeš koristiti kao nadjev za palačinke, vafle ili sconese. Čuvaj ga u hladnjaku i potroši u roku od dva mjeseca od dana pripreme.

 

Možda vas zanima... Sočna pita od rabarbare i jagoda Kolumne

 

Sastojci:

  • 1 kg očišćene i narezane rabarbare
  • 500 g šećera
  • 1 žlica limunovog soka
  • ¼ žličice soli

Priprema:

  1. U veliku posudu dodaj rabarbaru narezanu na komade velike otprilike centimetar, šećer i sol. Kuhaj dok se ne otpuste svi sokovi i dok ne počne krčkati, otprilike 8 minuta. 
  2. Pusti da krčka, malo smanji vatru i povremeno promiješaj. Nakon otprilike 20-ak minuta, kada se formira smjesa nalik džemu, dodaj limunov sok i promiješaj.
  3. Džem prelij u sterilizirane staklenke, pusti da se ohladi na sobnu temperaturu, a zatim premjesti u hladnjak. 

 

Možda vas zanima... Rabarbara - slatko kiselo zaboravljeno savršenstvo Špajza

 

Uživaj!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.