gastro postao
Sezona rabarbare traje od travnja do lipnja pa je iskoristite za pripremu divnih deserata. Ako u divnom okusu i boji želite uživati tijekom cijelog ljeta –pripremite izvrstan džem.
Rabarbara je biljka koja voli hladnu klimu, no nije zahtjevna za uzgoj pa je popularna i u mnogim dijelovima Europe. Stabljika ima visoku prehrambenu vrijednost, bogata je vitaminima i antioksidansima, no listovi su toksični i treba ih odstraniti.
Iako spada među povrće, izvrsno se uklapa u mnoge deserte, osobito sezonske pite. Vrlo je jednostavna i priprema crvenog džema, koji možeš koristiti kao nadjev za palačinke, vafle ili sconese. Čuvaj ga u hladnjaku i potroši u roku od dva mjeseca od dana pripreme.
Sastojci:
- 1 kg očišćene i narezane rabarbare
- 500 g šećera
- 1 žlica limunovog soka
- ¼ žličice soli
Priprema:
- U veliku posudu dodaj rabarbaru narezanu na komade velike otprilike centimetar, šećer i sol. Kuhaj dok se ne otpuste svi sokovi i dok ne počne krčkati, otprilike 8 minuta.
- Pusti da krčka, malo smanji vatru i povremeno promiješaj. Nakon otprilike 20-ak minuta, kada se formira smjesa nalik džemu, dodaj limunov sok i promiješaj.
- Džem prelij u sterilizirane staklenke, pusti da se ohladi na sobnu temperaturu, a zatim premjesti u hladnjak.
Uživaj!