Slasni kolačići sa jagodama

Vidi originalni članak

Vrijeme pripreme: do 120 min

Broj porcija: 15

Težina pripreme: Jednostavno

Tijesto

  • 50 dag brašno
  • 10 dag šećer
  • 1 žličica prašak za pecivo
  • 25 dag margarin
  • 2 žlica kiselo vrhnje
  • 2 kom žutanjak
  • 1 žlica rum

Nadjev od jagoda

  • 65 dag jagode
  • 2 kom vrećica praška za puding od jagode
  • 15 dag šećer
  • 1 žlica limunov sok
  • 1 kom vanilin - šećer

Umak od jagoda i mente

  • 20 dag jagode
  • 5 dag šećer
  • 1 kom vanilin - šećer
  • 2 kapi aroma mente
  • 2 žličica gustin
  • 5 žlica voda

Priprema

  1. Za tijesto brašno pomiješajte sa praškom za pecivo, dodajte šećer i margarin te dobro izmiješajte mikserom. U smjesu zatim umiješajte žutanjke, vrhnje i rum da bi dobili glatko tijesto. Stavite u hladnjak na 20 minuta.
  2. Za nadjev operite jagode, odstranite peteljkice i nasjeckajte jagode na manje komadiće. Dodajte im obje vrste šećera, prašak za pudinge i limunov sok..
  3. Zatim prepolovite ohlađeno tijesto na dva jednaka dijela. Prvi dio razvaljajte, položite u prethodno namašten i pobrašnjen kalup dimenzija 25x35 cm i izbockajte vilicom. Stavite peći u pećnicu desetak minuta na 190ºC. Djelomično pečeno tijesto prekrijte nadjevom od jagoda i na vrh položite drugi dio razvaljanog tijesta. Nastavite peći na istoj temperaturi 25 minuta, dok lagano ne požuti.
  4. Za umak sitno nasjeckajte jagode, i kuhajte desetak minuta na laganoj vatri zajedno s obje vrste šećera. Gustin pomiješajte sa malo vode i umiješajte u jagode te kuhajte dok se smjesa ne zgusne. Zatim usitnite štapnim mikserom i dodajte kap-dvije arome mente ili usitnjene listiće mente.
  5. Pečeni i ohlađeni kolač režite modlama za kekse ili krafne u željene oblike. Po želji pospite šećerom u prahu i poslužite uz umak.
Posjeti Gastro.hr