gastro postao
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 15
Težina pripreme: Jednostavno
Tijesto
- 50 dag brašno
- 10 dag šećer
- 1 žličica prašak za pecivo
- 25 dag margarin
- 2 žlica kiselo vrhnje
- 2 kom žutanjak
- 1 žlica rum
Nadjev od jagoda
- 65 dag jagode
- 2 kom vrećica praška za puding od jagode
- 15 dag šećer
- 1 žlica limunov sok
- 1 kom vanilin - šećer
Umak od jagoda i mente
- 20 dag jagode
- 5 dag šećer
- 1 kom vanilin - šećer
- 2 kapi aroma mente
- 2 žličica gustin
- 5 žlica voda
Priprema
- Za tijesto brašno pomiješajte sa praškom za pecivo, dodajte šećer i margarin te dobro izmiješajte mikserom. U smjesu zatim umiješajte žutanjke, vrhnje i rum da bi dobili glatko tijesto. Stavite u hladnjak na 20 minuta.
- Za nadjev operite jagode, odstranite peteljkice i nasjeckajte jagode na manje komadiće. Dodajte im obje vrste šećera, prašak za pudinge i limunov sok..
- Zatim prepolovite ohlađeno tijesto na dva jednaka dijela. Prvi dio razvaljajte, položite u prethodno namašten i pobrašnjen kalup dimenzija 25x35 cm i izbockajte vilicom. Stavite peći u pećnicu desetak minuta na 190ºC. Djelomično pečeno tijesto prekrijte nadjevom od jagoda i na vrh položite drugi dio razvaljanog tijesta. Nastavite peći na istoj temperaturi 25 minuta, dok lagano ne požuti.
- Za umak sitno nasjeckajte jagode, i kuhajte desetak minuta na laganoj vatri zajedno s obje vrste šećera. Gustin pomiješajte sa malo vode i umiješajte u jagode te kuhajte dok se smjesa ne zgusne. Zatim usitnite štapnim mikserom i dodajte kap-dvije arome mente ili usitnjene listiće mente.
- Pečeni i ohlađeni kolač režite modlama za kekse ili krafne u željene oblike. Po želji pospite šećerom u prahu i poslužite uz umak.