Čokoladna baklava s pistacijama i orasima

Thinkstock
Pripremite malo drugačiju baklavu i uživajte u kombinaciji čokolade, oraha i pistacija
Vidi originalni članak

Od sada ovu tursku poslasticu sada možete pripremiti i kod kuće, i to u posve novom izdanju. Spojite čokoladu, pistacije i orahe u hrskavi desert pa oduševite ukućane klasikom koji se teško odbija.

 

 

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 15

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 1202

Potrebno vam je:

  • 500 g čokolade za kuhanje
  • 350 g maslaca
  • 200 ml ulja
  • 500 g mljevenih oraha
  • 40 g pistacija
  • 800 ml vode
  • 1200 g šećera
  • 1000 g tijesta za baklavu


Priprema:

  1. Rastopite 250 g maslaca s 300 g čokolade i 100 ml ulja. Time ćete premazivati kore.
  2. Uzmite koru pa je poprskajte, stavite i drugu koru pa i nju poprskajte.
  3. Treću koru nemojte prskati, nego na nju stavite mješavinu mljevenih i sjeckanih oraha te naribane pistacije.
  4. Ponavljajte postupak sve dok ne potrošite sve sastojke i kore.
  5. Prije pečenja narežite baklavu na kvadrate.
  6. Pecite 20 min na 200°C pa smanjite temperaturu na 150°C i pecite još 40-45 min.
  7. Šećer i vodu kuhajte osam, devet minuta.
  8. Prelijte baklavu mlakim sirupom.
  9. Kad baklava upije sirup, prema želji prelijte je glazurom od ostatka maslaca, 200 g čokolade i 100 ml ulja.
  10. Pospite je naribanim pistacijama.

U slast!

Posjeti Gastro.hr