Što jesti za vrijeme ispitnih rokova?

Thinkstock
Tijekom ispitnih rokova, a ujedno i borbe s nedostatkom vremena te slučaju da živite u stanu i menza vam nije u blizini, pripremite namirnice s kojima možete napraviti mnoštvo različitih, brzih i zanimljivih jela.
Vidi originalni članak

Moj broj jedan za vrijeme ispitnih rokova su pileća prsa koja se mogu pripremiti na sto različitih načina. Mogu se kupiti u svakom dućanu, lako se režu i zaista su ekspresno gotova – za manje od deset minuta, ako ih pripremate na tavici.

Predlažem vam jednostavnu salatu od matovilca i pilećih prsa, u koju možete ubaciti i tostirane lješnjake, sušene brusnice, komadiće zapečene slanine i svježe povrće po želji. Lagano je začinite maslinovim uljem, posolite i uživajte u brzom i ukusnom obroku.

Ako niste ekstremno gladni u trenutku kada ulazite u stan, pripremite pileća prsa u pećnici. Komad prsa posolite, popaprite, prelijte maslinovim uljem i položite na njega limun, a zatim ih umotajte u papir za pečenje. Pecite otprilike pola sata na 180 stupnjeva, a zatim paketić rastvorite i kratko pecite na 200 stupnjeva, dok ne poprime boju izvana. Priprema traje samo nekoliko minuta, a za vrijeme pečenja se lako možete posvetiti gradivu.

Druga bitna sastavnica praktične studentske prehrane jest tjestenina! Predlažem vam da ususret rokovima kupite spaghettine, koje se kuhaju zaista kratko. Najbitnije je da ih kuhate u slanoj vodi, a dio sačuvajte za pripremu umaka.

Na zagrijanoj tavici prepržite nekoliko šnita slanine, a zatim je maknite i narežite na manje komadiće. U istu tavicu dodajte kocku maslaca, pričekajte da se rastopi, a potom i nekoliko žlica graška iz konzerve. Ulijte vodu od kuhanja, promiješajte i pričekajte minutu. Dodajte skuhane špagete, komadiće slanine, promiješajte i maknite s vatre. Po želji pospite ribancem i navalite!

Nemojte zaboraviti na jaja – spas u zadnji čas. Kajgane su uvijek dobar odabir, budući da priprema traje manje od pet minuta. Druga su opcija klasična jaja na oko, koja se odlično uklapaju u velike, primamljive sendviče. Ja ih volim kombinirati s pečenom slaninom, zelenom salatom, rajčicom i lagano zapečenim kruhom. Iako nije u pitanju obrok poput onog na koji smo navikli kod kuće, idealan je comfort food za ispitne rokove.

Uz matovilac (ili neku drugu salatu po izboru), jaja, pileća prsa i tjesteninu, oboružajte se mlijekom kako bi mogli pripremiti griz ili palentu. U zamrzivaču je uvijek dobro imati lisnato tijesto, koje možete napuniti različitim slatkim i slanim smjesama. Moja omiljena slana kombinacija su ricotta i pršut, a slatka čokolada, banane i malo ruma. Pecite prema uputama na pakiranju, obično 20-30 minuta 200 stupnjeva.

Sretno s polaganjem ispita i dobar tek!

 

Posjeti Gastro.hr