Recepti 02. srpnja 2018.

Što jesti za vrijeme ispitnih rokova?

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Tijekom ispitnih rokova, a ujedno i borbe s nedostatkom vremena te slučaju da živite u stanu i menza vam nije u blizini, pripremite namirnice s kojima možete napraviti mnoštvo različitih, brzih i zanimljivih jela.

Moj broj jedan za vrijeme ispitnih rokova su pileća prsa koja se mogu pripremiti na sto različitih načina. Mogu se kupiti u svakom dućanu, lako se režu i zaista su ekspresno gotova – za manje od deset minuta, ako ih pripremate na tavici.

Predlažem vam jednostavnu salatu od matovilca i pilećih prsa, u koju možete ubaciti i tostirane lješnjake, sušene brusnice, komadiće zapečene slanine i svježe povrće po želji. Lagano je začinite maslinovim uljem, posolite i uživajte u brzom i ukusnom obroku.

Ako niste ekstremno gladni u trenutku kada ulazite u stan, pripremite pileća prsa u pećnici. Komad prsa posolite, popaprite, prelijte maslinovim uljem i položite na njega limun, a zatim ih umotajte u papir za pečenje. Pecite otprilike pola sata na 180 stupnjeva, a zatim paketić rastvorite i kratko pecite na 200 stupnjeva, dok ne poprime boju izvana. Priprema traje samo nekoliko minuta, a za vrijeme pečenja se lako možete posvetiti gradivu.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Druga bitna sastavnica praktične studentske prehrane jest tjestenina! Predlažem vam da ususret rokovima kupite spaghettine, koje se kuhaju zaista kratko. Najbitnije je da ih kuhate u slanoj vodi, a dio sačuvajte za pripremu umaka.

Na zagrijanoj tavici prepržite nekoliko šnita slanine, a zatim je maknite i narežite na manje komadiće. U istu tavicu dodajte kocku maslaca, pričekajte da se rastopi, a potom i nekoliko žlica graška iz konzerve. Ulijte vodu od kuhanja, promiješajte i pričekajte minutu. Dodajte skuhane špagete, komadiće slanine, promiješajte i maknite s vatre. Po želji pospite ribancem i navalite!

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Nemojte zaboraviti na jaja – spas u zadnji čas. Kajgane su uvijek dobar odabir, budući da priprema traje manje od pet minuta. Druga su opcija klasična jaja na oko, koja se odlično uklapaju u velike, primamljive sendviče. Ja ih volim kombinirati s pečenom slaninom, zelenom salatom, rajčicom i lagano zapečenim kruhom. Iako nije u pitanju obrok poput onog na koji smo navikli kod kuće, idealan je comfort food za ispitne rokove.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Uz matovilac (ili neku drugu salatu po izboru), jaja, pileća prsa i tjesteninu, oboružajte se mlijekom kako bi mogli pripremiti griz ili palentu. U zamrzivaču je uvijek dobro imati lisnato tijesto, koje možete napuniti različitim slatkim i slanim smjesama. Moja omiljena slana kombinacija su ricotta i pršut, a slatka čokolada, banane i malo ruma. Pecite prema uputama na pakiranju, obično 20-30 minuta 200 stupnjeva.

Sretno s polaganjem ispita i dobar tek!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.