Strawberry Sensation torta

Tortu je imenovao moj sin zbog osvježavajućeg, mekog i finog okusa. Nije pretjerano slatka, a recept sam na brzinu osmislila za ovu nagradnu igru. Ostalo mi je malo više kreme pa sam napravila i mini torticu.
Vidi originalni članak

Vrijeme pripreme: do 120 min

Broj porcija: 8

Težina pripreme: Složeno

Biskvit

  • 3 kom jaja
  • 1 žlica mljevenih oraha ili badema
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 120 g čokolade
  • 70 g maslaca
  • 1 žlica mljevenog keksa
  • 2 žlica narezanih sljezovih kolačića
  • 1 prstohvat soli
  • 1 mala žlica kakaa

Žele od jagoda

  • 100 g jagoda
  • 1 kom preljev / preliv za torte fix crveni
  • 250 ml vode

Nadjev od jagoda

  • 300 g jagoda
  • 4 žlica šećera
  • 2 žlica limunovog soka
  • 8 list otopljene želatine

Krema

  • 250 g mascarpone (ili kremastog sira)
  • 250 g jogurta
  • 400 ml slatkog vrhnja
  • 3 žličica šećera u prahu
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Ogradica od čokolade

  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 1 kom dresir vrećica za ukrašavanje

Priprema

  1. Biskvit: Suhe sastojke pomiješati posebno, otopiti čokoladu s maslacem na pari. Cijela jaja pjenasto izmiksati s vanilin šećerom. Dodati otopljenu čokoladu i lagano suhe sastojke. Smjesu staviti u maslacem namazan kalup i na dnu obložen papirom za pečenje i peći 20-30 min na 160°C.
  2. Žele od jagoda: 250 ml vode – prema uputama s vrećice preljeva za torte. Pripremiti kalup ili zdjelicu promjera 14-16 cm obložiti prozirnom folijom i složiti narezane polovice jagoda. Zaliti pripremljenim preljevom i staviti hladiti.
  3. Nadjev od jagoda: Prokuhati 300 g jagoda s 4 žlice šećera i 2 žlice limunovog soka. Zgnječiti dobro žlicom i dodati 8 listića otopljene želatine (namočiti u hladnoj vodi 5 min i procijediti) ili 15 g u želatine u prahu.
  4. Krema: Za kremu posebno dobro izmiksajte slatko vrhnje, dodati smjesu izmiješanog sira i jogurta, a po potrebi želatinu fix; malu žličicu vanilije te 3 žlice šećera u prahu. Kremu podijeliti u tri zdjelice, u dvije dodati nadjev s jagodama, a u jednu ostaviti bijelu kremu.
  5. Slaganje torte: Na čvrsti podložak za tortu staviti biskvit. Oko biskvita podesivi obruč (obložen prozirnom folijom) u sredinu staviti žele od jagoda, oko želea ispuniti rubove bijelom kremom i preko njega. Malo ohladiti i staviti ostale file. Dobro ohladiti da očvrsne.
  6. Ogradica od čokolade (dekoracija): U vrućoj vodi otopiti čokoladom punjenu dresir vrećicu, izrezati vrh i ukrasiti na papiru za pečenje motiv po želji. Ostaviti da se malo stisne pa ohlađenu tortu obložiti i vratiti na hlađenje. Prije posluživanja pažljivo skinuti papir.

Tortu je imenovao moj sin zbog osvježavajućeg, mekog i finog okusa. Nije pretjerano slatka, a recept sam na brzinu osmislila za ovu nagradnu igru. Ostalo mi je malo više kreme pa sam napravila i mini torticu.

Posjeti Gastro.hr