Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Složeno
Biskvit
- 3 kom jaja
- 1 žlica mljevenih oraha ili badema
- 1 vrećica vanilin šećera
- 120 g čokolade
- 70 g maslaca
- 1 žlica mljevenog keksa
- 2 žlica narezanih sljezovih kolačića
- 1 prstohvat soli
- 1 mala žlica kakaa
Žele od jagoda
- 100 g jagoda
- 1 kom preljev / preliv za torte fix crveni
- 250 ml vode
Nadjev od jagoda
- 300 g jagoda
- 4 žlica šećera
- 2 žlica limunovog soka
- 8 list otopljene želatine
Krema
- 250 g mascarpone (ili kremastog sira)
- 250 g jogurta
- 400 ml slatkog vrhnja
- 3 žličica šećera u prahu
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Ogradica od čokolade
- 100 g čokolade za kuhanje
- 1 kom dresir vrećica za ukrašavanje
Priprema
- Biskvit: Suhe sastojke pomiješati posebno, otopiti čokoladu s maslacem na pari. Cijela jaja pjenasto izmiksati s vanilin šećerom. Dodati otopljenu čokoladu i lagano suhe sastojke. Smjesu staviti u maslacem namazan kalup i na dnu obložen papirom za pečenje i peći 20-30 min na 160°C.
- Žele od jagoda: 250 ml vode – prema uputama s vrećice preljeva za torte. Pripremiti kalup ili zdjelicu promjera 14-16 cm obložiti prozirnom folijom i složiti narezane polovice jagoda. Zaliti pripremljenim preljevom i staviti hladiti.
- Nadjev od jagoda: Prokuhati 300 g jagoda s 4 žlice šećera i 2 žlice limunovog soka. Zgnječiti dobro žlicom i dodati 8 listića otopljene želatine (namočiti u hladnoj vodi 5 min i procijediti) ili 15 g u želatine u prahu.
- Krema: Za kremu posebno dobro izmiksajte slatko vrhnje, dodati smjesu izmiješanog sira i jogurta, a po potrebi želatinu fix; malu žličicu vanilije te 3 žlice šećera u prahu. Kremu podijeliti u tri zdjelice, u dvije dodati nadjev s jagodama, a u jednu ostaviti bijelu kremu.
- Slaganje torte: Na čvrsti podložak za tortu staviti biskvit. Oko biskvita podesivi obruč (obložen prozirnom folijom) u sredinu staviti žele od jagoda, oko želea ispuniti rubove bijelom kremom i preko njega. Malo ohladiti i staviti ostale file. Dobro ohladiti da očvrsne.
- Ogradica od čokolade (dekoracija): U vrućoj vodi otopiti čokoladom punjenu dresir vrećicu, izrezati vrh i ukrasiti na papiru za pečenje motiv po želji. Ostaviti da se malo stisne pa ohlađenu tortu obložiti i vratiti na hlađenje. Prije posluživanja pažljivo skinuti papir.
Tortu je imenovao moj sin zbog osvježavajućeg, mekog i finog okusa. Nije pretjerano slatka, a recept sam na brzinu osmislila za ovu nagradnu igru. Ostalo mi je malo više kreme pa sam napravila i mini torticu.