Tamale pita - cheeseburger iz pećnice

Thinkstock
Ova američka pita osvojila nas je na prvu. Osim što spaja omiljene sastojke poput kukuruznog brašna, mljevenog mesa i dobre doze sira, neodoljivo podsjeća na najsočniji cheeseburger koji možete zamisliti.
Vidi originalni članak

Tamale pita je američko jelo koje dolazi u nekoliko verzija. Danas vam donosimo onu u kojoj se tijesto stavlja na dno, zapeče, a zatim nadjeva mljevenim mesom i sirom.

 

Bolje ne može: Brzi složenac od mljevenog mesa, sira i kruha

 

Osim navedenog postupka, pripremiti je možete i tako da u posudi najprije propirjate luk i meso, a zatim dodate smjesu od kukuruznog brašna pa sve zajedno zapečete.

Nadjevu možete dodati i sastojke poput graha, rajčice i paprike.

 

Mljac! Složi i pojedi: Složenac od rajčica i mljevenog mesa

 

Naša verzija više je nalik na omiljeni cheeseburger iz pećnice. Umjesto peciva koristi finu podlogu od kukuruznog brašna, a žlica vrhnja koja se dodaje kod posluživanja daje mu posebnu, kremastu draž. 

 

 

Za podlogu će vam trebati:

  • 70 g kukuruznog brašna
  • 80 g bijelog brašna
  • 2 žlice šećera
  • 1 žlica praška za pecivo
  • 1 žličica soli
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 50 ml mlijeka
  • 1 jaje
  • 1 manji čili
  • 1 manja konzerva kukuruza

Za pripremu mesa trebat će vam:

  • 500 g mljevenog mesa
  • 1 žličica kumina
  • 2 žlice pirea od rajčice
  • Prstohvat čilija
  • Sol, papar
  • 150 g ribanog sira
  • Kiselo vrhnje

Priprema:

  1. Pomiješajte kukuruzno i bijelo brašno, prašak za pecivo i sol. 
  2. Dodajte ulje pa rukama oblikujte mrvičastu smjesu. 
  3. Dodajte mlijeko i jaje. 
  4. Pomiješajte pa na kraju dodajte čili koji ste nasjeckali na sitno i kukuruz. 
  5. Promiješajte i prebacite u posudu za pečenje koju ste najprije premazali maslacem. 
  6. Pecite oko 20 do 25 minuta na 200 stupnjeva.
  7. Dok se podloga peče, pripremite nadjev tako da najprije kratko pirjate luk dok ne postane staklast. Dodajte mu mljeveno meso, začinite ga kuminom, pire od rajčice, sol i papar. Pirjajte dok vam ne nestane tekućine. 
  8. Kada je podloga gotova, na površini izbušite rupe pa po njoj rasporedite meso.
  9. Pospite ribanim sirom, prekrijte folijom i pecite na 180 stupnjeva oko 20 minuta.
  10. Zadnjih desetak minuta maknite foliju pa pustite da se sir zapeče. 
  11. Prije rezanja pitu ostavite da se kratko odmori pa je poslužite još toplu uz žlicu vrhnja na vrhu.

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr