Tamale pita je američko jelo koje dolazi u nekoliko verzija. Danas vam donosimo onu u kojoj se tijesto stavlja na dno, zapeče, a zatim nadjeva mljevenim mesom i sirom.
Osim navedenog postupka, pripremiti je možete i tako da u posudi najprije propirjate luk i meso, a zatim dodate smjesu od kukuruznog brašna pa sve zajedno zapečete.
Nadjevu možete dodati i sastojke poput graha, rajčice i paprike.
Naša verzija više je nalik na omiljeni cheeseburger iz pećnice. Umjesto peciva koristi finu podlogu od kukuruznog brašna, a žlica vrhnja koja se dodaje kod posluživanja daje mu posebnu, kremastu draž.
Za podlogu će vam trebati:
- 70 g kukuruznog brašna
- 80 g bijelog brašna
- 2 žlice šećera
- 1 žlica praška za pecivo
- 1 žličica soli
- 4 žlice maslinovog ulja
- 50 ml mlijeka
- 1 jaje
- 1 manji čili
- 1 manja konzerva kukuruza
Za pripremu mesa trebat će vam:
- 500 g mljevenog mesa
- 1 žličica kumina
- 2 žlice pirea od rajčice
- Prstohvat čilija
- Sol, papar
- 150 g ribanog sira
- Kiselo vrhnje
Priprema:
- Pomiješajte kukuruzno i bijelo brašno, prašak za pecivo i sol.
- Dodajte ulje pa rukama oblikujte mrvičastu smjesu.
- Dodajte mlijeko i jaje.
- Pomiješajte pa na kraju dodajte čili koji ste nasjeckali na sitno i kukuruz.
- Promiješajte i prebacite u posudu za pečenje koju ste najprije premazali maslacem.
- Pecite oko 20 do 25 minuta na 200 stupnjeva.
- Dok se podloga peče, pripremite nadjev tako da najprije kratko pirjate luk dok ne postane staklast. Dodajte mu mljeveno meso, začinite ga kuminom, pire od rajčice, sol i papar. Pirjajte dok vam ne nestane tekućine.
- Kada je podloga gotova, na površini izbušite rupe pa po njoj rasporedite meso.
- Pospite ribanim sirom, prekrijte folijom i pecite na 180 stupnjeva oko 20 minuta.
- Zadnjih desetak minuta maknite foliju pa pustite da se sir zapeče.
- Prije rezanja pitu ostavite da se kratko odmori pa je poslužite još toplu uz žlicu vrhnja na vrhu.
Dobar tek!