Tart od patlidžana, fete i limuna - lagan i nevjerojatno ukusan

Shutterstock Tart od patlidžana
Tanko narezani patlidžan topi se u maslačnom tijestu, a tanke ploške limuna dodatno začinjaju svaki zalogaj. A jesmo li spomenuli kriške fete? Ova ukusna pita zvijezda je svake večere – bilo da je poslužiš kao glavno jelo od povrća ili narežeš na male kvadrate za predjelo
Vidi originalni članak

Savjet više za dodatnu dozu okusa: Nakon što napraviš ovaj tart, umiješaj za'atar u maslinovo ulje i prelij ga grčkim jogurtom za laganiji umak ili njime pospi piletinu prije pečenja.

Sastojci:

  • 1 list smrznutog lisnatog tijesta, odmrznut prema uputama na pakiranju
  • 2 manja patlidžana, neoguljena, tanko narezana
  • 2 limuna, tanko narezana i bez sjemenki
  • ¼ žličice svježe mljevenog crnog papra
  • ¼ šalice plus 3 žlice maslinovog ulja, odvojeno
  • 1 čajna žličica soli
  • cca 200 g feta sira, tanko narezanog
  • 2 žlice za'atara (mješavina začina sa Srednjeg istoka koja se koristi u sirijskoj, armenskoj i turskoj kuhinji)

ljetno povrće 3 brza recepta od patlidžana koje će zavoljeti i skeptici

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 200°C. Razvaljaj lisnato tijesto na listu papira za pečenje u pravokutnik veličine 25 x 35 cm. Prebaci pergament i tijesto na lim za pečenje. Izbodi tijesto po cijelom dijelu vilicom, ostavljajući rub od 2,5 cm. Ostavi u hladnjaku najmanje 10 minuta i najviše 1 sat.
  2. U međuvremenu u zdjelu pomiješaj patlidžane, limun, papar, 3 žlice ulja i ½ žličice soli. Rasporedi u ravnomjernom sloju na obrubljeni lim za pečenje. Peci dok patlidžani i limuni ne omekšaju, oko 13 do 15 minuta.
  3. Izvadi tijesto iz hladnjaka. Ravnomjerno ga pospi fetom. Posloži patlidžane i limun na vrh pa začini s ½ žličice soli. Pomiješaj za'atar i preostalu ¼ šalice ulja u maloj posudi; nakapaj polovicu preko patlidžana i limuna.
  4. Peci dok tijesto ne porumeni, oko 25 minuta. Prelij preostalim za'atar uljem. Posluži toplo ili na sobnoj temperaturi.
Posjeti Gastro.hr