Recepti 02. srpnja 2022.

3 brza recepta od patlidžana koja će zavoljeti i najveći skeptici

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Vjerojatno ne postoji povrće koje izaziva toliko kontroverzi, a zapravo je savršeno na više načina jer se njegov karakter mijenja ovisno o tome kako ga pripremaš. Zato smo odabrali 3 fantastična recepta koja će obratiti i najveće 'hejtere' patlidžana

Od svih recepata s povrćem, čini se kako oni s patlidžanom izazivaju najveće podjele. Jer ili ih volimo, ili ne – nema zlatne sredine. Nekima imaju 'spužvast, gorak i blag okus', no činjenica je da sve to mogu biti – ako nisu pripremljeni na pravilna način.

No, kada se napravi kako treba, izuzetno je ukusan. Osim toga, njegov karakter se mijenja ovisno o tome kako ga pripremaš. Može biti mesnat i zadimljen s roštilja, bogat i svilenkast nakon što se peče u pećnici ili hrskav izvana i mekan u sredini nakon nekoliko minuta na štednjaku. Stoga, možda ga ne voliš na jedan način, ali te zato puno drugih verzija može oduševiti. Ukratko, nadamo se da će svi skeptici u pogledu patlidžana dati još jednu priliku ovom kontroverznom povrću, pa smo stoga odabrali 3 fantastična recepta koja će 'obratiti' i najveće hejtere patlidžana.

Pečeni patlidžan s parmezanom i češnjakom

 | Author: Shutterstock Pečeni patlidžan s parmezanom i češnjakom foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 veliki patlidžan
  • 6 žlica neslanog maslaca otopljenog
  • 1 šalica krušnih mrvica
  • 1/4 šalice nasjeckanog parmezana
  • 1/4 žličice dimljene paprike
  • 1/2 žličice češnjaka u prahu
  • 1/2 žličice talijanskog začina

Priprema:

  1. Operi patlidžan i odreži mu zeleni kraj. Možeš oguliti kožu ako želiš. Zatim ga nareži na ploške od 0,5 cm pa kolute stavi u cjedilo ili rešetku za hlađenje postavljenu na lim za pečenje, pospi solju i ostavi da odstoji najmanje 30 minuta.
  2. Zatim u posudi otopi maslac. U drugoj posudi pomiješaj krušne mrvice, začine i parmezan. Svaki kolutić patlidžana prvo umoči u maslac, a zatim u smjesu za pohanje. Stavi na lim za pečenje obložen aluminijskom folijom ili papirom za pečenje.
  3. Peci u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 15 minuta, a zatim okreni svaki kolutić i peci još 7 minuta. Patlidžan bi trebao biti zlatnosmeđi, a pohanje hrskavo.
  4. Posluži kao prilog ili predjelo.
Možda vas zanima... Patlidžan-pizza legendarne Julije Child Recepti

 

Orzo od tikvica i patlidžana s limunom 

 | Author: Shutterstock Orzo od tikvica i patlidžana s limunom  foto: Shutterstock

Sastojci:

  • ½ šalice suhog nekuhanog orza
  • ½ šalice sitno narezanog mladog luka ili 1 mala ljutika (1/4 šalice)
  • 3 češnja češnjaka, mljevena
  • ½ žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, više za kapanje
  • 1 žličica octa
  • 1 žličica provansalskog bilja
  • sok i korica od 1 limuna, plus 4 male kriške za posluživanje
  • 2 srednja patlidžana, narezana na kolutove od 1 cm
  • 2 male tikvice, narezane na pola po dužini
  • ½ šalice mrvljenog feta sira
  • 2 šalice svježeg začinskog bilja - bosiljka i metvice, natrgane ako su listovi veliki
  • ¼ šalice pinjola, tostiranih
  • 2 žlice krušnih mrvica
  • ½ žličice morske soli
  • svježe mljeveni crni papar

Priprema:

  1. Na dnu velike zdjele pomiješaj mladi luk, češnjak, maslinovo ulje, ocat, provansalsko bilje i ¼ žličice soli.
  2. Zakuhaj srednji lonac slane vode. Tjesteninu pripremi prema uputama na pakiranju, kuhaj do al dente. Ocijedi i odmah dodaj vrući orzo u zdjelu. Umiješaj limunovu koricu i ostavi sa strane.
  3. Zagrij roštilj na jakoj vatri. Patlidžan i tikvice premaži maslinovim uljem sa svih strana, posipaj s ¼ žličice soli i nekoliko zrna mljevenog papra.
  4. Peci patlidžan 4 do 5 minuta sa svake strane, ili dok ne omekšaju i pougljene, a tikvice 4 minute sa svake strane, ili dok se ne stvore lijepi tragovi ugljena. Pusti da se malo ohladi, a zatim nasjeckaj i dodaj u veliku zdjelu. Dodaj limunov sok i promiješaj. Umiješaj fetu, začinsko bilje i pinjole, ostavi po malo svakog za ukras. Kušaj i dodaj začine po želji.
  5. Podijeli u 4 zdjele za posluživanje i na vrh stavi krušne mrvice i preostalu fetu, začinsko bilje i pinjole. Posluži sa kriškama limuna sa strane.

 

Patlidžan na žaru sa kus-kusom

 | Author: Shutterstock Patlidžan na žaru sa kus-kusom foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 2 srednja patlidžana, narezana na kolutove debljine 0,5 cm
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje, za zalijevanje
  • morska sol

Preljev za salatu od kus-kusa:

  • ½ šalice suhog kus-kusa
  • ½ žličice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, više za kapanje
  • 1 režanj češnjaka, nariban
  • 1 žlica limunovog soka, plus 1/2 žličice korice
  • 3 žlice nasjeckanih suhih marelica ili datulja
  • prepuna 1/4 žličice morske soli
  • svježe mljeveni crni papar
  • crvena paprika
  • ¼ šalice sitno nasjeckanog peršina
  • 3 žlice nasjeckanih ili narezanih badema
  • ¼ šalice listova mente, za ukras

Priprema:

  1. Napravi prvo kus-kus salatu. Kuhaj kus-kus u loncu s kipućom posoljenom vodom dok ne bude al dente, oko 7 do 8 minuta. Ocijedi i prebaci u srednju posudu. Dodaj maslinovo ulje, češnjak, limunov sok, koricu limuna, suhe marelice, sol, papar i crvenu papriku. Umiješaj peršin i bademe pa začini po ukusu.
  2. Ispeci patlidžan. Zagrij roštilj na srednje jakoj vatri. Patlidžan prelij maslinovim uljem i pospi solju i paprom. Peci na roštilju 2 do 3 minute po strani, dok dobro ne pougljeni i ne omekša.
  3. Na pladnju posluži patlidžan i prelij ga salatom od kus-kusa. Ukrasi svježom mentom. Prelij maslinovim uljem i začini po ukusu.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.