Od svih recepata s povrćem, čini se kako oni s patlidžanom izazivaju najveće podjele. Jer ili ih volimo, ili ne – nema zlatne sredine. Nekima imaju 'spužvast, gorak i blag okus', no činjenica je da sve to mogu biti – ako nisu pripremljeni na pravilna način.
No kada se patlidžan pripremi kako treba, izuzetno je ukusan. Osim toga, njegov karakter se mijenja ovisno o tome kako ga pripremaš. Može biti mesnat i zadimljen s roštilja, bogat i svilenkast nakon što se peče u pećnici ili hrskav izvana i mekan u sredini nakon nekoliko minuta na štednjaku.
Stoga, možda ga ne voliš na jedan način, ali te zato puno drugih verzija može oduševiti. Ukratko, nadamo se da će svi skeptici patlidžanima dati još jednu priliku, pa smo stoga odabrali 3 genijalna recepta koja će 'obratiti' i najveće hejtere patlidžana.
Pečeni patlidžan s parmezanom i češnjakom
Sastojci:
- 1 veliki patlidžan
- 6 žlica rastopljenog maslaca
- 1 šalica krušnih mrvica
- 1/4 šalice nasjeckanog parmezana
- 1/4 žličice dimljene paprike
- 1/2 žličice češnjaka u prahu
- 1/2 žličice talijanskog začina
Postupak:
- Operi patlidžan i odreži mu zeleni kraj. Možeš oguliti kožu ako želiš. Zatim ga nareži na ploške od 0,5 cm pa kolute stavi u cjedilo ili rešetku za hlađenje postavljenu na lim za pečenje, pospi solju i ostavi da odstoji najmanje 30 minuta.
- U posudi otopi maslac. U drugoj posudi pomiješaj krušne mrvice, začine i parmezan. Svaki kolutić patlidžana prvo umoči u maslac, a zatim u smjesu za pohanje. Stavi na lim za pečenje obložen aluminijskom folijom ili papirom za pečenje.
- Peci u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 15 minuta, a zatim okreni svaki kolutić i peci još 7 minuta. Patlidžani bi trebali biti zlatnosmeđi, a omotač od mrvica hrskav.
- Posluži kao prilog ili predjelo.
Orzo od tikvica i patlidžana s limunom
Sastojci:
- ½ šalice orza, suhe tjestenine u obliku riže, odnosno ječma
- ½ šalice sitno narezanog mladog luka ili 1 mala ljutika (1/4 šalice)
- 3 češnja češnjaka, mljevena
- ½ žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, više za kapanje
- 1 žličica octa
- 1 žličica sušenog provansalskog bilja
- sok i korica od 1 limuna, plus 4 male kriške limuna za posluživanje
- 2 srednja patlidžana, narezana na kolutove od 1 cm
- 2 male tikvice, narezane na pola po dužini
- ½ šalice razmrvljenog feta sira
- 2 šalice svježeg začinskog bilja - bosiljka i metvice, natrgani listići
- ¼ šalice pinjola, tostiranih
- 2 žlice krušnih mrvica
- ½ žličice morske soli
- svježe mljeveni crni papar
Postupak:
- Na dnu velike zdjele pomiješaj mladi luk, češnjak, maslinovo ulje, ocat, provansalsko bilje i ¼ žličice soli.
- Zakuhaj srednji lonac slane vode. Tjesteninu pripremi prema uputama na pakiranju, kuhaj do al dente. Ocijedi i odmah dodaj vrući orzo u zdjelu. Umiješaj limunovu koricu i ostavi sa strane.
- Zagrij roštilj na jakoj vatri. Patlidžan i tikvice premaži maslinovim uljem sa svih strana, posipaj sa ¼ žličice soli i prstohvatom mljevenog papra.
- Peci patlidžan 4 do 5 minuta sa svake strane, ili dok kriške ne omekšaju i pougljene, a tikvice 4 minute sa svake strane, ili dok se ne stvore lijepi tragovi ugljena.
- Pusti da se malo ohladi, a zatim nasjeckaj i dodaj u veliku zdjelu. Dodaj limunov sok i promiješaj. Umiješaj fetu, začinsko bilje i pinjole, ostavi po malo svakog za ukras. Kušaj i dodaj začine po želji.
- Podijeli u 4 zdjele za posluživanje i na vrh stavi krušne mrvice i preostalu fetu, začinsko bilje i pinjole. Posluži sa kriškama limuna.
Patlidžan na žaru s kus-kusom
Sastojci - za patlidžan:
- 2 srednja patlidžana, narezana na kolutove debljine 0,5 cm
- ekstra djevičansko maslinovo ulje, za zalijevanje
- morska sol
Sastojci - za salatu i preljev za salatu od kus-kusa:
- ½ šalice kus-kusa
- ½ žličice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 češanj češnjaka, nariban
- 1 žlica limunovog soka, plus 1/2 žličice korice
- 3 žlice nasjeckanih suhih marelica ili datulja
- 1/4 žličice morske soli
- svježe mljeveni crni papar
- crvena paprika
- ¼ šalice sitno nasjeckanog peršina
- 3 žlice nasjeckanih badema
- ¼ šalice listova mente, za ukras
Postupak:
- Prvo napravi kus-kus salatu. Kuhaj kus-kus u loncu s kipućom posoljenom vodom dok ne bude al dente, 7-8 minuta. Ocijedi i prebaci u srednju posudu. Dodaj maslinovo ulje, češnjak, limunov sok, koricu limuna, suhe marelice, sol, papar i crvenu papriku. Umiješaj peršin i bademe te posoli i popapri prema ukusu.
- Ispeci patlidžan. Zagrij roštilj na srednje jakoj vatri. Patlidžan prelij maslinovim uljem i pospi solju i paprom. Peci na roštilju po 2 do 3 minute sa svake strane, dok dobro ne pougljeni i ne omekša.
- Na pladnju posluži patlidžan i prelij ga salatom od kus-kusa. Ukrasi svježom mentom. Prelij maslinovim uljem.
Isprobaj i ove recepte s patlidžanima...