gastro postao
Ovaj umak svilenkaste teksture donosi zavodljive arome češnjaka i majčine dušice, punjenih u patlidžanu prije pečenja na žaru. Za rustikalni izgled i dojam posluži ga na hrskavim crostinima na žaru i uživaj u svakom zalogaju
Sastojci:
- 3 srednje velika patlidžana, prepolovljena
- 4 češnja češnjaka, oguljena i vrlo tanko narezana po dužini
- 12 komada svježeg timijana
- 1/4 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 3 žlice mljevenog svježeg začinskog bilja (kombinacija peršina i bosiljka)
- 2 žlice svježeg soka od limuna
- Sol
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Poslaži patlidžane prerezanom stranom prema gore na lim za pečenje. Napravi u njima proreze i u njih ubaci češnjak i timijan. Prelij s 2 žlice ulja. Začini s 1/2 žličice soli. Peci dok ne omekšaju, oko 1 sat. Izvadi iz pećnice pa neka odstoje dok se ne ohlade, oko 20 minuta.
- Stavi smjesu potom u procesor hrane. Dodaj začinsko bilje, 2 žlice ulja i sok od limuna. Pasiraj dok sve ne postane glatko. Pomiješaj s 1 žličicom soli i papra da se sjedini. Posluži s krekerima ili crostinima.
- Savjet više: Ovaj namaz može stajati u hladnjaku do 3 dana.