Tradicionalna jela Slavonije i Zagorja

Uživajte u provjerenim receptima za čobanac, šnenokle, fiš paprikaš i ajngemahtes iz kulinarskog showa Tri, dva, jedan - kuhaj!
Vidi originalni članak

Domaće tradicionalne poslastice, na način na koji se pripremaju u kulinarskom showu RTL-a Tri, dva, jedan - kuhaj!, sada možete pripremiti i vi. Pred kandidate su u početku prikazivanja ovog showa bili postavljeni izazovi da što uspješnije pripreme i repliciraju poznata jela - čobanac, šnenokle, fiš paprikaš i pileći ujušak. Sigurno većina u svojim kuharicama ima zapisane male tajne za savršene tanjure najukusnijih tradicionalnih jela.
 


Iskoristite recepte koje vam donosimo, pročitajte neke korisne savjete, krenite u kuhinju i otkrijte nove okuse jela koja će vas vratiti u djetinjstvo.
 

Ajngemahtec iliti ujušak: Jelo koje vas diže iz mrtvih

 

Čobanac se najčešće priprema od svinjetine, teletine i neke divljači. Trik je da se u čobanac stavi svinjska nogica ili meso sličnog tipa, koje će služiti kao vezivno tkivo kako bi se čobanac povezao i zgusnuo te postao želatinast.

Za pripremu uvijek treba koristiti jako puno luka, sitno narezanog, a posebno trebate obratiti pozornost da ne stavljate puno mrkve jer će dati jelu slatkastu notu što se neće uklopiti u okus čobanca, koji bi trebao bit ljut.
 




Ajngemahtes, kao i sve bistre juhe, kuha se na laganoj vatri u otklopljenom loncu, jer će u protivnom juha postati mutna. Ajngemahtes u sebi mora sadržavati pileću nogu zbog specifične žute masnoće te žutu mrkvu koja juhi daje poseban okus. Svoju juhu obogatite domaćim noklicama ili knedlicama, a kuhajte ih maksimalno 15 minuta.



Špajza Baranjska citadela - posljednja zagrebačka utvrda fiševa i čobanaca

 

Tradicionalna jela Slavonije i Baranje:

Čobanac
Šnenokle
Fiš paprikaš
Ajngemahtes

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr