18. listopada 2016.

Ajngemahtec iliti ujušak: Jelo koje vas diže iz mrtvih

ajngemahtec
foto: RTL
gastro postao gastro.24sata.hr
Na njemačkom - eingemachtes, na zagrebačkom narječju - ajngemahtec ili, književno – ujušak, naziv je za juhu od piletine, korjenastog povrća i noklica.

U zagrebačkim građanskim obiteljima tijekom 20. stoljeća, pa i ranije, nedjeljni ručak započinjao je ajngemahtecom. Juha je sigla iz Austrije, ali se njihov eingemacht, što u slobodnom prijevodu sa njemačkog možemo predstaviti kao "sve zajedno“ ili "sve u jednom“, toliko udomaćio da mu Zagrepčani tepaju umanjenicom.

I da, izliječio je više prehlada i mamurluka od svih obiteljskih liječnika zajedno!

Donosimo vam recept za ajngemahtec koji smo peuzeli iz kuharice “Naša hrana - naše zdravlje” (1939.)

juha | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Sastojci: 

  • 400 g piletine (nogice, želudac, jetrica, srce, krila, hrbat)
  • 400 g korijenja (peršin, celer, koraba, žuta mrkva)
  • 1/2 luka
  • 2 l vode
  • žličica soli
  • 3 žlice masti
  • 3 žlice brašna
  • žlica zelenjave od peršina
  • žličica papra

Priprema:

  1. Narezan luk popržite na kipućoj masti dok ne požuti pa dodajte narezano meso i papar.
  2. Pirjajte, dodajte korjenasto povrće pa ponovno pirjajte dok ne omekša.
  3. Uspite brašna i miješajte da malo porumeni (a može i bez brašna), zatim dodajte zeleni dio peršina, posolite, dodajte vodu i kuhajte oko 30 minuta.
  4. Jetrica možete poslužiti u juhi ili iskoristiti za pripremu žličnjaka.

Recept je preuzet iz kuharice “Naša hrana - naše zdravlje” (1939.) 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.