Trkački uradi sam: Kućni izotonični napitci

Naučite sami napraviti fine izotonične napitke - bilo da se bavimo tjelesnom aktivnošću, radimo zahtjevan fizički posao ili samo sjedimo u uredu ili negdje na suncu naše se tijelo izlučivanjem znoja hladi i brani od visokih temperatura.
Vidi originalni članak

Samim procesom znojenja gubi se neophodna tekućina, ali i prijeko potrebni elektroliti poput natrija, kalija, magnezija, klorida i drugih elemenata.

Zajedno sa izgubljenom vodom nužno je nadoknaditi i izlučene elektrolite budući da imaju višestruke zadaće u organizmu. U slučaju da je znojenje intenzivno, voda neće poslužiti kao najbolji izvor za nadoknadu izgubljenje tekućine. Naime, ona je po svojoj prirodi hipotonična što znači da ima osmolarnost manju od krvne plazme odnosno nije u skladu sa tjelesnim tekućinama.

Tu u priču nastupaju izotonični napitci koji imaju jednaku osmolarnost kao i krvna plazma zbog čega su idealni za brzu nadoknadu izgubljene tekućine. Također, osiguravaju neophodne elekrolite koji se gube znojenjem, a u pravilu sadrže i nešto ugljikohidrata čija je svrha brza opskrba energijom. Izotonični su napitci sastavni dio hidracije mnogih sportaša. Općenito je pravilo da se preporučaju kod sportskih napora koje traju dulje od 1 sat jer mogu poboljšati izvedbu sportaša. Za sportove koje traju manje od 1 sata smatraju se nepotrebnima. Jesu li onda izotonični napitci od koristi „običnim smrtnicima“?

Donekle jesu. Konkretno, korisni su za rekreativce koji su tjedno redovito tjelesno aktivni te osobe koje se iz bilo kojeg razloga pojačano znoje. Izotonični napitci dostupni su na policama većina trgovina, no lako ih možemo napraviti i u kućnoj radinosti. Evo nekoliko ideja:

- Pomiješajte 0,5l vode sa 0,5l nezašećerenog svježeg prirodnog voćnog soka (naranča, jabuka, limun, grejp) i dobro ohladite

- Pomiješajte 200 ml voćnog soka sa 800 ml vode i 1g soli te dobro ohladite

- Pomiješajte 1l tople vode sa 50 do 70 g šećera, 200 ml nezašećerenog svježeg prirodnog voćnog soka i 1g soli te dobro ohladite.

 

Sretno s treninzima!
 

Posjeti Gastro.hr