Upoznajte babku – sasvim poseban čokoladni kruh

Lidija Lončarić
Iako babka originalno potječe iz Poljske, velik je broj ljudi veže i uz istočnjačku kuhinju zahvaljujući slavnom chefu Yotamu Ottolenghiju.
Vidi originalni članak

Ime je dobila po poljskim bakama, a iako se može puniti voćnim nadjevom, u svijetu se pod pojmom babka podrazumijeva spoj mekog dizanog tijesta s jajima i fine čokolade. U čokoladno se punjenje često dodaju i orašasti plodovi, cimet i vanilija. 

Osim Poljske, babku se usko veže i za istočnjačku kuhinju te židovsku kulturu. Jedan od glavnih krivaca za veliku popularnost ovog slatkog kruha u posljednjih nekoliko godina jest i poznati chef Yotam Ottolenghi koji ju je uvrstio u jednu od svojih najpopularnijih kuharica Jerusalem.

 

Šareni tanjuri svijeta Chefovska posla: Yotam Ottolenghi

 


Babka dio popularnosti svakako duguje i televizijskoj seriji Seinfeld. Naime, u jednoj od epizoda ove uspješne serije glavni likovi Jerry i Elaine odlaze na večeru te domaćinima požele pokloniti čokoladnu babku. Zadnji komad najbolje babke u New Yorku izmakne im za dlaku, a zatim kreće sasvim nova priča o babki s cimetom.
 

 

Vječni foodie klasici Spojili smo hranu i film i dobili fantastične rezultate

 

Iako se zbog izgleda doima poprilično teškom za pripremu, ovaj kolač sve je samo ne kompliciran, a svaki korak itekako je vrijedan truda. Potrebno će vam biti samo nešto strpljenja kako bi se tijesto diglo, kvalitetna čokolada i omiljeni dodaci.

U nastavku donosimo recept Yotama Ottolenghija koji možete pronaći u njegovoj kuharici Jerusalem

 


Za pripremu tijesta trebat će vam:

  • 530 g brašna
  • 100 g šećera
  • 2 žlice suhog kvasca
  • Korica jednog manjeg limuna
  • 3 jaja
  • 120 ml vode
  • Prstohvat soli
  • 150 g maslaca sobne temperature 
  • Ulje

Za pripremu punjenja trebat će vam:

  • 50 g šećera u prahu
  • 30 g kakaa u prahu
  • 130 g tamne čokolade
  • 120 g maslaca
  • 100 g orašastih plodova
  • 2 žlice šećera u prahu

Za sirup će vam trebati:

  • 260 g šećera u prahu
  • 160 ml vode

Postupak pripreme:

  1. U posudi pomiješajte brašno, šećer, kvasac i koricu limuna.
  2. Dodajte jaja, vodu i zamijesite tijesto.
  3. Prije nego dovršite miješenje, dodajte sol i maslac koji ste nasjeckali na kockice.
  4. Mijesite dok se maslac ne otopi u tijesto, a zatim nastavite mijesiti još desetak minuta. Tijesto mora biti glatko, elastično i sjajno. Tijesto prebacite u posudu koju ste premazali uljem, prekrijte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku najmanje pola dana, a najbolje bi bilo preko noći.
  5. Nadjev za babku pripremite tako da pomiješate šećer u prahu, kakao u prahu, otopljenu čokoladu i maslac. Trebali biste dobiti smjesu nalik na pastu.
  6. Tijesto razvaljajte na veličinu otprilike 58x28 centimetara i premažite je čokoladnom pastom.
  7. Pospite sjeckanim orašastim plodovima i šećerom.
  8. Rubove tijesta ostavite praznima i premažite ih vodom.
  9. Oprezno zarolajte tijesto u roladu.
  10. Odrežite krajeve i prerežite roladu na pola, po duljini.
  11. Kada ste dobili dva dijela, spojite ih na vrhu, a zatim ih isprepletite u pletenicu. S gornje strane babke trebao bi se vidjeti dio s nadjevom, pa pripazite da ga ne prilikom ispreplitanja ne sakrijete.
  12. Pažljivo prebacite pletenicu u kalup za kruh, prekrijte čistom krpom i ostavite na toplom mjestu oko sat vremena.
  13. Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva.
  14. Babku pecite na srednjoj razini oko pola sata.
  15. Dok je babka u pećnici, napravite sirup tako da vodu zagrijete u posudu i dodajte joj šećer.
  16. Kuhajte dok se šećer ne rastopi.
  17. Odmah po vađenju iz pećnice, babku premažite sirupom i pustite da stoji desetak minuta i ohladi se prije nego što ćete je izvaditi iz kalupa i poslužiti.

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr