Ime je dobila po poljskim bakama, a iako se može puniti voćnim nadjevom, u svijetu se pod pojmom babka podrazumijeva spoj mekog dizanog tijesta s jajima i fine čokolade. U čokoladno se punjenje često dodaju i orašasti plodovi, cimet i vanilija.
Osim Poljske, babku se usko veže i za istočnjačku kuhinju te židovsku kulturu. Jedan od glavnih krivaca za veliku popularnost ovog slatkog kruha u posljednjih nekoliko godina jest i poznati chef Yotam Ottolenghi koji ju je uvrstio u jednu od svojih najpopularnijih kuharica Jerusalem.
Babka dio popularnosti svakako duguje i televizijskoj seriji Seinfeld. Naime, u jednoj od epizoda ove uspješne serije glavni likovi Jerry i Elaine odlaze na večeru te domaćinima požele pokloniti čokoladnu babku. Zadnji komad najbolje babke u New Yorku izmakne im za dlaku, a zatim kreće sasvim nova priča o babki s cimetom.
Iako se zbog izgleda doima poprilično teškom za pripremu, ovaj kolač sve je samo ne kompliciran, a svaki korak itekako je vrijedan truda. Potrebno će vam biti samo nešto strpljenja kako bi se tijesto diglo, kvalitetna čokolada i omiljeni dodaci.
U nastavku donosimo recept Yotama Ottolenghija koji možete pronaći u njegovoj kuharici Jerusalem
Za pripremu tijesta trebat će vam:
- 530 g brašna
- 100 g šećera
- 2 žlice suhog kvasca
- Korica jednog manjeg limuna
- 3 jaja
- 120 ml vode
- Prstohvat soli
- 150 g maslaca sobne temperature
- Ulje
Za pripremu punjenja trebat će vam:
- 50 g šećera u prahu
- 30 g kakaa u prahu
- 130 g tamne čokolade
- 120 g maslaca
- 100 g orašastih plodova
- 2 žlice šećera u prahu
Za sirup će vam trebati:
- 260 g šećera u prahu
- 160 ml vode
Postupak pripreme:
- U posudi pomiješajte brašno, šećer, kvasac i koricu limuna.
- Dodajte jaja, vodu i zamijesite tijesto.
- Prije nego dovršite miješenje, dodajte sol i maslac koji ste nasjeckali na kockice.
- Mijesite dok se maslac ne otopi u tijesto, a zatim nastavite mijesiti još desetak minuta. Tijesto mora biti glatko, elastično i sjajno. Tijesto prebacite u posudu koju ste premazali uljem, prekrijte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku najmanje pola dana, a najbolje bi bilo preko noći.
- Nadjev za babku pripremite tako da pomiješate šećer u prahu, kakao u prahu, otopljenu čokoladu i maslac. Trebali biste dobiti smjesu nalik na pastu.
- Tijesto razvaljajte na veličinu otprilike 58x28 centimetara i premažite je čokoladnom pastom.
- Pospite sjeckanim orašastim plodovima i šećerom.
- Rubove tijesta ostavite praznima i premažite ih vodom.
- Oprezno zarolajte tijesto u roladu.
- Odrežite krajeve i prerežite roladu na pola, po duljini.
- Kada ste dobili dva dijela, spojite ih na vrhu, a zatim ih isprepletite u pletenicu. S gornje strane babke trebao bi se vidjeti dio s nadjevom, pa pripazite da ga ne prilikom ispreplitanja ne sakrijete.
- Pažljivo prebacite pletenicu u kalup za kruh, prekrijte čistom krpom i ostavite na toplom mjestu oko sat vremena.
- Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva.
- Babku pecite na srednjoj razini oko pola sata.
- Dok je babka u pećnici, napravite sirup tako da vodu zagrijete u posudu i dodajte joj šećer.
- Kuhajte dok se šećer ne rastopi.
- Odmah po vađenju iz pećnice, babku premažite sirupom i pustite da stoji desetak minuta i ohladi se prije nego što ćete je izvaditi iz kalupa i poslužiti.
Dobar tek!