Za ručak bi mogli pitu sa slaninom i jajima

Thinkstock
Umjesto pite možete napraviti i male tartove - tijesto razrežite čašom, stavite na dno kalupa za muffine te rasporedite nadjev.
Vidi originalni članak

Slana umjesto slatke pite? Zašto ne? Za pripremu pite potrebno je 45 minuta, a poslužiti je možete kao glavno jelo ili je možete ‘gricnuti’ uz kavu ili čaj kao međuobrok.

 

Francuska kuhinja Tart od luka - neobičan spoj poznatih namirnica

 

boje jeseni Fantastičan tart od bundeve i đumbira

 

Potrebno vam je:

Tijesto:

  • 250 g glatkog brašna
  • 50 g šećera
  • sol
  • 150 g maslaca
  • 1 jaje
  • 2 žlice slatkog vrhnja

Nadjev:

  • 8 kriška suhe slanine
  • 100 g gljiva
  • 1 žlica maslaca
  • 2 šalice tvrdog sira
  • 5 jaja
  • 2 šalica kiselog vrhnja

Priprema:

  1. Tijesto napravite tako da pomiješate brašno, šećer, sol i narezani maslac te drobite prstima sve dok ne počne nalikovati na krušne mrvice. U manjoj posudi pomiješajte jaje i slatko vrhnje te umiješajte u brašno. Spljoštite u oblik diska i umotajte u foliju pa ga stavite u hladnjak najmanje 30 minuta. Izvaljajte tijesto da bude debelo tri mm i stavite u kalup.
  2. Zagrijte pećnicu na 200°C, na tijesto stavite utege za pečenje i pecite pet minuta pa smanjite temperaturu na 190°C. Pecite pet-deset minuta dok tijesto ne postane čvrsto i zlatnosmeđe boje.
  3. Za nadjev popržite slaninu te je narežite. Na maslacu kratko pirjajte narezane gljive te ih pomiješajte sa slaninom. Dodajte sir i smjesom premažite tijesto.
  4. U drugoj zdjeli istucite jaja i kiselo vrhnje te dodajte smjesu na tijesto. Pecite 20-25 minuta.
Posjeti Gastro.hr