gastro postao
Umjesto pite možete napraviti i male tartove - tijesto razrežite čašom, stavite na dno kalupa za muffine te rasporedite nadjev.
Slana umjesto slatke pite? Zašto ne? Za pripremu pite potrebno je 45 minuta, a poslužiti je možete kao glavno jelo ili je možete ‘gricnuti’ uz kavu ili čaj kao međuobrok.
Potrebno vam je:
Tijesto:
- 250 g glatkog brašna
- 50 g šećera
- sol
- 150 g maslaca
- 1 jaje
- 2 žlice slatkog vrhnja
Nadjev:
- 8 kriška suhe slanine
- 100 g gljiva
- 1 žlica maslaca
- 2 šalice tvrdog sira
- 5 jaja
- 2 šalica kiselog vrhnja
Priprema:
- Tijesto napravite tako da pomiješate brašno, šećer, sol i narezani maslac te drobite prstima sve dok ne počne nalikovati na krušne mrvice. U manjoj posudi pomiješajte jaje i slatko vrhnje te umiješajte u brašno. Spljoštite u oblik diska i umotajte u foliju pa ga stavite u hladnjak najmanje 30 minuta. Izvaljajte tijesto da bude debelo tri mm i stavite u kalup.
- Zagrijte pećnicu na 200°C, na tijesto stavite utege za pečenje i pecite pet minuta pa smanjite temperaturu na 190°C. Pecite pet-deset minuta dok tijesto ne postane čvrsto i zlatnosmeđe boje.
- Za nadjev popržite slaninu te je narežite. Na maslacu kratko pirjajte narezane gljive te ih pomiješajte sa slaninom. Dodajte sir i smjesom premažite tijesto.
- U drugoj zdjeli istucite jaja i kiselo vrhnje te dodajte smjesu na tijesto. Pecite 20-25 minuta.