Za ručak pripremi jednostavne lađice od tikvica
Imaš nekoliko tikvica na raspolaganju? Napravi odličan ručak inspiriran Meksikom
Punjene tikvice su ljetni standard koji je na jelovniku gotovo svakog kućanstva. Priprema kratko traje, veći dio posla ionako odrađuje pećnica, a napuniti ih možeš povrćem, mesom i začinima koji ti se nađu pri ruci. Ovog ti puta donosimo recept za meksičku varijantu ovog jela, čija je baza Podravkin Tex-Mex mix. Uz malo sira, čilija i svježeg korijandera, ovo je jelo prava poslastica za one koji ne zaziru od bogatih i blago pikantnih jela.
Ovo je slasno jelo na meetupu Gastrolovaca pripremala blogerica Andrea Cukrov, autorica bloga Cukar.
Sastojci:
- 2 tikvice
- 2 žlice maslinova ulja
- 50 g luka
- 2 češnja češnjaka
- 100 ml Passate Podravka
- malo Vegeta Maestro mljevenog chilija
- sol
- 285 g konzerviranog Tex-Mex mixa Podravka
- 60 g naribanog polutvrdog sira
- 1 žlica narezanog svježeg korijandra
Priprema:
- Krajeve tikvica odreži, a tikvice prereži popola po dužini.
- Žlicom pažljivo izdubi meso iz tikvica da ti ostanu lađice za punjenje.
- Izdubljeno meso tikvica nasjeckaj.
- Na zagrijano maslinovo ulje stavi sitno narezani luk i poprži ga do zlatne boje. Dodaj protisnuti češnjak, meso tikvica i još kratko prži.
- Ulij Passatu, dodaj mljeveni čili, sol i Tex-Mex mix. Kratko pirjaj da dobiješ gustu smjesu.
- Na lim za pečenje stavi lađice od tikvica. U njih ravnomjerno rasporedi smjesu s grahom.
- Pospi naribanim sirom i peci oko 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 190 °C.
- Posluži dok je još toplo i pospi korijanderom.
Savjet: Tikvice neka budu srednje veličine.