Punjene tikvice su ljetni standard koji je na jelovniku gotovo svakog kućanstva. Priprema kratko traje, veći dio posla ionako odrađuje pećnica, a napuniti ih možeš povrćem, mesom i začinima koji ti se nađu pri ruci. Ovog ti puta donosimo recept za meksičku varijantu ovog jela, čija je baza Podravkin Tex-Mex mix. Uz malo sira, čilija i svježeg korijandera, ovo je jelo prava poslastica za one koji ne zaziru od bogatih i blago pikantnih jela.
Ovo je slasno jelo na meetupu Gastrolovaca pripremala blogerica Andrea Cukrov, autorica bloga Cukar.
Sastojci:
- 2 tikvice
- 2 žlice maslinova ulja
- 50 g luka
- 2 češnja češnjaka
- 100 ml Passate Podravka
- malo Vegeta Maestro mljevenog chilija
- sol
- 285 g konzerviranog Tex-Mex mixa Podravka
- 60 g naribanog polutvrdog sira
- 1 žlica narezanog svježeg korijandra
Priprema:
- Krajeve tikvica odreži, a tikvice prereži popola po dužini.
- Žlicom pažljivo izdubi meso iz tikvica da ti ostanu lađice za punjenje.
- Izdubljeno meso tikvica nasjeckaj.
- Na zagrijano maslinovo ulje stavi sitno narezani luk i poprži ga do zlatne boje. Dodaj protisnuti češnjak, meso tikvica i još kratko prži.
- Ulij Passatu, dodaj mljeveni čili, sol i Tex-Mex mix. Kratko pirjaj da dobiješ gustu smjesu.
- Na lim za pečenje stavi lađice od tikvica. U njih ravnomjerno rasporedi smjesu s grahom.
- Pospi naribanim sirom i peci oko 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 190 °C.
- Posluži dok je još toplo i pospi korijanderom.
Savjet: Tikvice neka budu srednje veličine.