Za ručak pripremi (najukusniju) juhu od luka

Matija Plašć ;Matija Plašć, autor bloga Sweety & Spicy donosi ti recept za odličan francuski specijalitet - juhu od luka.
Matija Plašć, autor bloga Sweety & Spicy donosi ti recept za odličan francuski specijalitet - juhu od luka
Vidi originalni članak

Juha od luka (franc. soupe à l'oignon) simbol je francuske kuhinje. Kao i mnoga jela koja danas imaju kultni status i ovo je jelo u stvari bilo pretežito jelo kojim se hranilo siromašno stanovništvo. No ako malo bolje proučimo povijest, zanimljivost je da legenda kaže kako je u stvari jelo prvotno nastalo na francuskom dvoru. Prva legenda kaže da je kralj Lui XV. nakon napornog dana koji je proveo u šumi loveći jelene došao u svoje odaje gladan i u kuhinji nije pronašao ništa drugo osim luka, maslaca i pjenušca. On i njegova teta ubacili su sve u lonac i dobili juhu od luka. Osobno mi se ovo čini potpuno nevjerojatno jer budimo realni da si kralj sam ide pripremati večeru?? Ne bi išlo.

Druga legenda također je vezana za Luja XV. No priča je malo kompleksnija. Naime, njegov svekar Stanislas Leszczynski, Vojvoda od Lorrainea i bivši poljski kralj, bio je na putu za Versailles te je odsjeo u jednom francuskom hotelu u kojem je kao kuhar radio Nicolas Appert kojeg se danas smatra začetnikom postupka konzerviranja hrane.Appert mu je poslužio juhu od luka, a ovaj je bio toliko oduševljen da je odlučio proučavati postupak pripreme i pripremiti sam juhu svojoj kćeri i samom kralju. Iako nije poznato je li to doista napravio, smatra se da je juha od luka tako došla na dvor i proširila se dalje među pukom.

 

Sweety&Spicy Coq au vin ili kako skuhati pijetla u vinu

 

Danas je u Francuskoj prestiž napraviti kvalitetnu juhu od luka. Ako mene pitaš, preuveličavanje i pravljenje slona iz muhe nešto je što krasi današnjicu možda više nego ikada prije. Da, treba dobro odraditi temeljac i da, treba dobro karamelizirati luk i paziti na dobre sastojke. No hej, to je samo obična juha koja je istini za volju stvarno vrlo ukusno i konkretno jelo.

Možda ti se na prvu ne čini da ćeš se pretjerano najesti, no zdjela ove juhe i više je nego dovoljna da te zasiti. Svakako, tu su kruh i sir, koji su glavni kalorijski krivci, no napraviti predah od mesnih jela u kišni jesenji dan, uz ovakav comfort food, pravi je zgoditak!

Recept za juhu od luka

Sastojci:

  • 4 glavice luka
  • 2 češnja češnjaka
  • maslac
  • 1 dl bijelog vina
  • 1 l goveđeg temeljca
  • lovorov list
  • papar u zrnu
  • sol
  • baguette
  • sir (idealno gruyer, ali može i gauda)

Postupak:

  1. Luk oguli i prereži po pola, a potom na trakice. Češnjak nareži na ploškice.
  2. U loncu otopi poveću kocku maslaca i dodaj luk. Lagano posoli kako bi luk otpustio vodu i dinstaj na srednje jakoj vatri 15-20 minuta dok se luk lijepo ne karamelizira. Zadnjih par minuta ubaci i češnjak.
  3. Ulij vino i kratko prokuhaj dok alkohol ne ispari, a potom dodaj temeljac i začine te kuhaj na srednje jakoj vatri još 20-ak minuta.
  4. U glinenu posudu ulij juhu od luka, a na vrh posloži baguette koji si prethodno narezala na šnite i tostirala na maslacu. Na vrh stavi sir (ako je u šnitama) ili ga naribaj (ako je u komadu).
  5. Pećnicu postavite na grill opciju i temperaturu od 220 °C
  6. Gratiniraj juhu od luka otprilike pet minuta dok se sir ne rastopi i dobije lijepu zlatnu boju.

U slast!

 

Posjeti Gastro.hr