Zapečeni špinat s kukuruzom – nespojivo? Ne, nego fino!

Instagram screenshot
Je li vam ikada palo na pamet spojiti špinat s kukuruzom? Ako nije, ovo je idealna prilika da to isprobate! Nećete požaliti.
Vidi originalni članak

Znate one dane kad vam treba comfort food, odnosno hrana za utjehu? Da, one dane kakvih je s dolaskom jeseni ipak nešto malo više. Nije neka tajna da je ta hrana rijetko zdrava. Ne znači to da nas zdrava hrana ne može utješiti, ali nekako nam u tim trenutcima ipak više „legne“, složit ćete se.

E, pa za takve dane imamo jedan malo drukčiji recept, koji bi vam mogao postati omiljeni. Zapečeni špinat s kukuruzom. Zdravi špinat i kukuruz, a povrh svega fina, slasna, utješna mozzarella! Dodatni plus za mnoge je činjenica da je ovo francusko jelo ujedno i vegetarijansko jelo.

Za ručak ili večeru Špinat "na tapeti": 4 jednostavna recepta za današnji ručak

A sad da vidimo kako se priprema!

Sastojci:

Bešamel umak

  • 2 žlice maslaca
  • 2 žlice brašna
  • ¼ šalice sirnog namaza
  • 1 žličica origana
  • 2 šalice mlijeka
  • Sol

Povrće

  • 1 žličica maslinovog ulja
  • 4 režnja češnjaka, nasjeckanog
  • 350 grama svježeg špinata, nasjeckanog
  • 1 šalica kukuruza šećerca
  • 1 papra po želji

 Ostalo

  • ½ šalice ribane mozzarelle

Priprema:

  1. Zagrij tavu i pirjaj češnjak 30 sekundi. Dodaj špinat, papar i pusti da špinat malo „povene“. To će biti minutu, dvije. Ugasi vatru, umiješaj kukuruz i ostavi sa strane. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.
  2. Sad treba napraviti bešamel umak. Na tavici ugrij maslac na srednjoj vatri. Kad se potpuno rastopi, umiješaj brašno i pirjaj 40-50 sekundi. Kad se dobro spoje, dodaj mlijeko, sol i origano. Miješaj na vatri dok smjesa ne postane gusta.
  3. Kad se smjesa zgusne, dodaj sirni namaz i miješaj dok se sve ne prožme. Po želji dodaj još soli ili papra.
  4. Umiješaj špinat i kukuruz u bešamel umak, te prebaci u posudu u kojoj se može peći. Po vrhu pospi ribani sir.
  5. Stavi posudu u pećnicu na 10 do 12 minuta, dok se sir ne otopi i ne postane lagano smeđ. Možeš uključiti opciju grill u pećnici, tako da se peče više odozgo.
  6. Izvadi iz pećnice i ostavi da se malo ohladi, te odmah posluži.

 

isplati se Kremasta tjestenina sa špinatom i ricottom

 

Ovo je jelo sasvim dostatno samo, posebno kao međuobrok ili laganiji obrok. No, ako ovom dodaš neku salatu, ovo postaje bogat i fin obrok.  Ako se uspiješ odvojiti od ovog, možda možeš podijeliti s nekim. Iako, comfort food je nešto što se najčešće jede kad smo sami sa sobom. I to je ok!

 

Posjeti Gastro.hr