Sendvič s cvjetačom za posebna jutra

Stockfood
Kako pripremiti novo i uzbudljivo jelo od cvjetače?
Vidi originalni članak

Cvjetaču najčešće pripremamo gratiniranu ili 'na lešo', a povremeno napravimo juhu ili pire. 

Nije ni zapečena cvjetača neka novost, ali kada je obogatiš grožđicama i pistacijama i staviš u sendvič - to je nešto sasvim drugačije.. 

 

foodgasm Ljubav na prvi griz: Polpete od cvjetače

 

Potrebno ti je:

  • 1/4 šalice maslinova ulja
  • 2 režnja češnjaka
  • žličica soli
  • prstohvat svježe mljevenog papra
  • srednja glavica cvjetače, izrezane na ploške debljine oko 1.5 cm
  • 1/2 šalice grožđica
  • 1/4 šalice bijelog vina
  • 1/4 šalice pistacija
  • 8 kriška kruha
  • 100 g sira
  • 2 žlice nasjeckanog peršina

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Protvan obloži papirom za pečenje.
  2. U zdjeli pomiješaj ulje, sitno narezani češnjak, sol i papar. Dodaj ploške cvjetače i dobro sve pomiješaj.
  3. Cvjetaču posloži  na pripremljeni protvan. Peci 25 minuta, zatim ih okreni i pecite još 10 do 20 minuta, dok se ne smekša. 
  4. Dok se cvjetača hladi, u malu zdjelu stavi grožđice u vinu i pusti da se namaču oko 10 minuta. Ocijedi.
  5. Na tavi tostiraj pistacije. Kada se malo ohlade, grubo ih nareži.
  6. Na protvan posloži kriške kruha, na kruh stavi cvjetaču, pospi pistacijima i grožđicama i na vrh stavi sir. 
  7. Peci dok se sir ne otopi, od 7 do 10 minuta. 
  8. Kade je gotovo pospi svježe narezanim peršinom.

Posluži toplo. Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr