Zbog vinaigrettea su salate još bolje

Thinkstock
Donosimo vam osnovni recept i upute za pripremu vinaigrettea – klasika kojeg lako možete prilagoditi svojim željama.
Vidi originalni članak

Pripremom ukusnog domaćeg dressinga izbjeći ćete unos nepotrebnih kalorija i šećera koji se kriju u kupovnim verzijama, a u konačnici i dosadne, bezukusne salate.

Sastojci u nastavku dovoljni su za pripremu otprilike četiri porcije salate, a vinaigrette u hladnjaku možete držati do pet dana. 

 

DOBAR TEK! Salatu prelijte izvrsnim dressingom od maka

 

Sastojci:

  • 50 ml ulja
  • 2 žlice octa
  • 1 režanj češnjaka
  • ¼ žličice soli
  • ¼ žličice papra
  • 1 žlica nasjeckanog začinskog bilja po želji

Odaberite vrstu ulja i octa koja vam najviše odgovara ili najbolje pristaje uz odabranu salatu i dobro ih promiješajte.  Ako planirate vinaigrette iskoristiti istog dana, možete odmah ubaciti nasjeckano svježe bilje i češnjak. U slučaju da ga radite nekoliko dana unaprijed, začine ubacite neposredno prije serviranja.

Možete koristiti i suhe začine, ali tada trebate znatno smanjiti količinu - nemojte dodati više od žličice. Postoji nevjerojatan broj kombinacija, a predlažemo vam da,  uz začine poput svježeg bosiljka, origana i ružmarina, umiješate i limunov sok. 

 

ODLIČNA IDEJA Do fenomenalnih salata uz dressing od avokada

 

Vinaigrette čuvajte u hladnjaku, u zatvorenoj staklenci, do pet dana. Prije ponovnog ga korištenja izvadite iz hladnjaka, pričekajte da temperature dostigne sobnu, a zatim ga obavezno dobro promiješajte.

 

Posjeti Gastro.hr