Pripremom ukusnog domaćeg dressinga izbjeći ćete unos nepotrebnih kalorija i šećera koji se kriju u kupovnim verzijama, a u konačnici i dosadne, bezukusne salate.
Sastojci u nastavku dovoljni su za pripremu otprilike četiri porcije salate, a vinaigrette u hladnjaku možete držati do pet dana.
Sastojci:
- 50 ml ulja
- 2 žlice octa
- 1 režanj češnjaka
- ¼ žličice soli
- ¼ žličice papra
- 1 žlica nasjeckanog začinskog bilja po želji
Odaberite vrstu ulja i octa koja vam najviše odgovara ili najbolje pristaje uz odabranu salatu i dobro ih promiješajte. Ako planirate vinaigrette iskoristiti istog dana, možete odmah ubaciti nasjeckano svježe bilje i češnjak. U slučaju da ga radite nekoliko dana unaprijed, začine ubacite neposredno prije serviranja.
Možete koristiti i suhe začine, ali tada trebate znatno smanjiti količinu - nemojte dodati više od žličice. Postoji nevjerojatan broj kombinacija, a predlažemo vam da, uz začine poput svježeg bosiljka, origana i ružmarina, umiješate i limunov sok.
Vinaigrette čuvajte u hladnjaku, u zatvorenoj staklenci, do pet dana. Prije ponovnog ga korištenja izvadite iz hladnjaka, pričekajte da temperature dostigne sobnu, a zatim ga obavezno dobro promiješajte.