Slatko-slani jesenski jelovnik

Chef restorana Bon Appetit, Berislav Lacković donosi vam dva recepta u kojima je kako sam kaže spojio Slavoniju i Dalmaciju.
Vidi originalni članak

Za glavno jelo predlaže pečenu patku dok je za desert, ljut zbog premalog korištenja rogača u svakodnevnoj kuhinji Hrvata, odlučio spojiti rogač i jabuku u jesensku pitu. Naglašava nedovoljno prepoznatu nutritivnu vrijednost dalmatinskog rogača zbog čega ga koristi za jela poput tagliatella s kozicama, motarom i rogačem. U jesensko doba kada nema dovoljno sezonskog voća, smatra da je jabuka iskoristiva za razne torte, pite i vrste kolača. Oba jela možete kušati u restoranu Bon Appetit gdje Berislav Lacković svakodnevno priprema zanimljive kombinacije naizgled nespojivih namirnica.

Pečena patka s pirom
Sastojci za 4 osobe:

• Patka 1 kom. cca. 1,20 kg • Pir 0,30 kg • Luk crveni 1 kom. 0,10 kg • Sol, papar po potrebi • Mrkva 0,10 kg • Jabuka 1 kom. cca. 0,10 kg • Peršin list 1 veza • Celer 0,10 kg • Peršin korijen 0,10 kg • Pačja jetra 0,10 kg • Ulje 0,10 l
Priprema: Pir namočimo noć prije i kuhamo u slanoj vodi oko 20 min. Patku očistimo i dobro začinimo, dodamo soli i malo papra. Stavimo u pećnicu na temperaturu oko 180 stupnjeva. Lagano dodamo unutrašnjost jabuke kojoj smo odstranili sjemenke. Lagano podlijevamo i pečemo da dobije lijepu boju. Povrće, jetricu i luk narežemo na kockice i na masnoći malo popržimo, podlijemo i pirjamo. Već kad je patka pri kraju odlijemo malo masnoće iz tepsije, maknemo patku van pa dodamo već kuhani pir i podlijemo malo juhom ili vodom. Sve zajedno vratimo u pećnicu na pet minuta.Savjet: Dobro je patku posoliti nekoliko sati prije.

Pita od jabuka i rogača
Sastojci:
• Jaja 4 kom. • Brašno 0,25 kg • Maslac 0,10 kg • Šećer 0,20 kg • Rogač mljeveni 0,125 kg • Griz pšenični 1 žlica cca. 0,02 kg • Mlijeko 0,10 l • Jabuke 4 kom. cca. 0,60 kg • Med cca. 0,10 kg
Priprema: Od brašna, jednog jaja i jednog žumanjka, šećera i maslaca napravimo prhko tijesto. Pustimo ga da se odmori, a u međuvremenu mljeveni rogač pomiješamo s ostatkom šećera, mlijekom, jajima, grisom u jednoličnu masu. Jabuke ogulimo, prepolovimo i odstranimo koštice (malom žličicom ili nožem za izbadanje). Tijesto razvaljamo i složimo u kalup za torte, uzdignemo stranice i u to nalijemo smjesu od rogača. Jabuke narežemo na ploške i poredamo gore. Stavimo u pećnicu na 170 stupnjeva da se peče otprilike 1 sat. Kad je pečeno vadimo van i premažemo medom. Kod serviranja dodamo malo tučenog slatkog vrhnja i čokolade po želji.

Posjeti Gastro.hr