Bijeli, zeleni i crni - tri nijanse čaja

Thinkstock
Bijeli, zeleni i crni čajevi dobri su za vaše zdravlje, utažuju žeđ, a donose i brojne druge dobrobiti. Opustite se, natočite još jednu šalicu toplog napitka i upustite se u mirisne nijanse čajeva.
Vidi originalni članak

Kultura ispijanja čaja razlikuje se od naroda do naroda, no svima nam je zajedničko jedno - zvuk vruće vode kojom se zalijevaju listići čaja jedan je od omiljenih rituala svih nas.

 

Za ljetne večeri Začinsko bilje i limun za još slađi ledeni čaj

 

Dok Kinezi svoj čaj piju tako da ga najprije pomirišu, zatim promotre boju, a tek ga tada prinose usnama, kod nas je ta praksa nešto jednostavnija. Osim vrećica koje najčešće sadrže mrvice čaja, tu su još i čajevi u rinfuzi koji će, koriste li se pravilno, vašoj rutini ispijanja čaja donijeti sasvim novo značenje.

U specijaliziranim se trgovinama čajevi mogu pronaći u različitim oblicima i okusima, a upravo je to ono što ih čini toliko privlačnima. Bogatstvo mirisa, probrani spojevi i velike zdravstvene prednosti glavni su razlozi zašto toliko obožavamo ovaj topli napitak. 

 

Blogerska posla Sasvim drugačiji čaj: Chai latte

 

Crni birajte ujutro, zeleni skuhajte kada vam je potrebna dodatna energija tijekom dana, a bijelom čaju okrenite se za smirujući efekt nakon radnog dana. Opustite se, udobno se smjestite, pa saznajte nešto više o tri omiljene nijanse čaja.

 

 

Ono što bijeli čaj čini posebnim je već sam čin branja. Naime, bijeli se čaj pravilno bere tek nekoliko dana u godini, beru se najmlađi listići i pupoljci, a najpoznatija vrsta bijelog čaja je Silver Needle. Ime bijeli čaj dobio je zbog dlačica na površini listića te ga upravo oni razlikuju od zelenog čaja, čija je bijeli čaj podvrsta.

Bijeli čaj bogat je antioksidansima i sadržava i do 25 posto manje kofeina od zelenog čaja. Ono što ga razlikuje od zelenog čaja jest i blaži okus. Također, bijeli čaj nije osjetljiv na visinu temperature, pa se tako može pripremati na temperaturi i do 90 stupnjeva.

Odličan je odabir za opuštanje i dobro raspoloženje, jača imunološki sustav, a samo jedna šalica bijelog čaja navodno zamjenjuje i do nekoliko čaša svježe cijeđenog soka naranče.

 

 

Zeleni čaj, s druge strane, najpoznatiji je među omiljenim toplim napicima. Dolazi u različitim varijantama, pojačan drugim biljem i suhim voćem te osim finih aroma donosi i čitav niz drugih prednosti.

Tako se zeleni čaj preporučuje piti kod povišenog šećera u krvi, kod različitih upala, za osjetljivu kožu i iritacija, neugodnog zadaha iz usta te za tjeranje depresije. 

Zeleni čaj priprema se na temperaturi od 60 do 70 stupnjeva, a zatim se preporučena doza u vrućoj vodi drži najdulje pet minuta. Kod predugog namakanja, zeleni čaj može poprimiti gorak i ne baš ugodan okus. 

Osim samog, pripremati ga možete i u domaćim kombinacijama s đumbirom i mentom. U topli čaj potrebno je tek naribati malo svježeg đumbira te tako ostaviti nekoliko minuta ili pak uz listove zelenog čaja kombinirati i one sušene mente.

 

 

Za razliku od zelenog čaja, crni čaj se suši i fermentira, što mu daje tamniju boju i daleko jači okus od bijelog i zelenog čaja.

Brojna istraživanja pokazala su kako je crni čaj odličan za snižavanje razine kolesterola, a zbog količine kofeina koju sadrži sjajan je način za razbuđivanje. Popiti ga možete umjesto prve jutarnje kave, što će ujedno biti i zdravija alternativa najpoznatijem crnom napitku. Crni čaj tako će smanjiti umor, a preporučuje se i kod probavnih smetnji ili mučnina.

Crni čaj izrazito je popularan u Engleskoj gdje se pije u kombinaciji s mlijekom, a koje ublažava njegove jake, pomalo gorkaste okuse, dok se u Indiji u crni čaj dodaju dodaci kao što su med, cimet, đumbir i kardamom. Iste kombinacije možete isprobati i kod kuće te tako istražiti svoj omiljeni spoj za dozu jutarnjeg razbuđivanja.
 

Posjeti Gastro.hr