Impresivni argentinski malbec Mai 2008.

Promo
Misli svatko da je ocjenjivačima Vinskih zvijezda lako, ali nije. Tijekom godine kušali su gotovo 200 vina i tek sad, pri kraju akcije, pred njih su stigle butelje koje zaslužuju pet zvjezdica.
Vidi originalni članak

Riječ je o najopsežnijem i najstrožijem ocjenjivanu u Hrvatskoj na kojem za srebro, ili tri zvjezdice, treba 85 bodova na listi do 100, za zlato (četiri zvjezdice) 90, a za veliko zlato ili pet zvjezdica čak 95 bodova. Takvih je vina bilo pet, taman da se po jedno predstavi svaki tjedan do velikog proglašenja najboljih na 9. Međunarodnom festivalu vina i kulinarstva Vino.com u zagrebačkom hotelu Esplanada 28. studenog.

Prvi "odlikaš" je Malbec Mai 2008. vinarije Kaiken Montes iz argentinske regije Mendoza. Ocjenjivači su ga opisali kao impresivno vino mirisa trešnje, crnog ribiza, vanilije, čokolade te kremastog, svilenog okusa s glatkim taninima. Sad je u špici koja može potrajati, a treba ga piti iz jako velike čaše uz ponajbolja jela od tamnog mesa ili najfinije zrele sireve.

Malbec je stara sorta koju su iz Bordeauxa raselili dolinom Loire, Languedocom i Provansom u Francuskoj, potom i preko granica pa i oceana, u Italiju, Južnu Ameriku, Kaliforniju, Australiju, a baš u argentinskoj Mendozi daje najbolja vina. Grožđe za ovo vino bere se ručno u vinogradu posađenom prije više od 80 godina. Odležalo je 18 mjeseci u novim bačvicama od francuskog hrasta,a potom i najmanje dvije godine u boci prije izlaska na tržište. Mai na jeziku naroda Pehuenches, starosjedilaca u Mendozi, znači prvi i zato su u vinariji to ime odabrali za najbolje vino.

Kaiken je argentinska vinarija velike čileanske tvrtke Montes čiji je suosnivač Aurelio Montes 2001. posjetio glasovitu regiju Mendoza i oduševio se krajolikom, ljudima te uvjetima za uzgoj vinove loze. Godinu dana potom osnovao je vinariju i dao joj ime po riječi Caquen, lokalnom nazivu za divlje guske koje nadlijeću taj kraj tijekom svojih sezonskih migracija. Kaikenov Malbec Mai 2008. ima i impresivnu cijenu. Butelja je 425 kuna.

 

 

 

 

Posjeti Gastro.hr