Intervju: Sommelier Filip Savić, Dvorac Belaj

Robert Pichler
Na zelenim obroncima, gdje istarski poluotok već pomalo spava, krije se predivno zdanje - Dvorac Belaj. Opasan vinogradima, jedini Chateau dvorac u Hrvatskoj već iz daljine oduzima dah. Istina, naša je misao vodilja ovog posjeta bila degustacija vina Dvorca Belaj u društvu proslavljenog sommeliera Filipa Savića, no, osim organoleptičkih, naprosto je teško sabrati dojmove koje smo priuštili svim osjetilima posjetom ovom impresivnom zdanju.
Vidi originalni članak

Dvorac Belaj kompleks je dvoraca iz XVI. stoljeća s povijesnim vinogradom, dvije vinarije, restoranom i odličnom lokacijom za razna događanja. Potkraj XVII. stoljeća dvorac je prodan istaknutom Johannu Weikhardu von Auerspergu, ministru vanjskih poslova Austrijskog carstva. Auersperg prepoznaje blagodati tla i mikroklime brda i započinje uzgoj maslina i vinove loze. Tako započinje vinogradarska priča o Belaju koja je oživila cijeli kraj.



Vinarija Dvorac Belaj danas je u vlasništvu obitelji Belay koji su se 2012. odlučili na kupnju ovog najočuvanijeg istarskog dvorca. Sve konce u rukama ovdje drži mladi član obitelji Zhan Belay koji je svoju adresu na par godina odlučio zamijeniti ovom istarskom. Vrlo jednostavne i komunikativne osobe, rekli bi da je ovaj mladi pravnik u iznenađujuće kratkom roku gotovo usavršio svoje znanje o vinu. Vidno impresioniran Istrom, dvorcem i vinarijom, s izrazitim žarom govori o planovima za budućnost dvorca Belaj, a oni su doista veliki - spa, sobe, I sve to s predivnim pogledom na vinograde i Učku.



Belaj je oduvijek bilo imanje s velikim vinskim podrumom i vinogradima tako da je bavljenje vinom i participiranje u tom smjeru bio logičan slijed, tim više što su u zakup dobili i okolne državne vinograde s malvazijom, chardonnayom, merlotom i crnim pinotom.

U počecima je vinarija surađivala s enolozima Gianfrancom Kozlovićem i Ivicom Matoševićem. Od 2016. godine cijeli proizvodni ciklus seli na imanje dvorca Belaj. Svake godine vina vinarije Dvorac Belaj donose zlatne i srebrne medalje s vinskih natjecanja Decanter i Vinistra. Vinarija godišnje na tržište stavlja više od 30 000 litara vrhunskih vina. Pod imenom Podrum Belaj, obitelj Ivić proizvodi rakije i med. Vina dvorca Belaj karakteriziraju ponajprije elegancija, preciznost i čistoća okusa. Sazrijevanjem u hrastovim bačvicama, na vlastitim kvascima, razvijaju se u klasičnom burgundskom stilu, čemu pogoduje i položaj na višoj nadmorskoj visini.


Za restoran vole reći kako je to jedna od najudobnijih blagovaonica u Istri, s 35 sjedećih mjesta. Sunčana terasa smještena je uz rub povijesnih vinograda, s 50 sjedećih mjesta. U našem restoranu kuhamo po konceptu ZERO km - od polja do stola, sva jela sparuju se s vinima i rakijama iz naše proizvodnje. U restoranu se nalazi sve što se može naći u krugu od nekoliko kilometara, cijela se ponuda bazira na svježoj domaćoj namirnici. Dio popodneva proveli smo u obilasku dvorca, dok smo se predvečer u suton prepustili degustacijama i iskoristili priliku za kratki razgovor s Filipom Savićem:



Koliko si puta bio prvak Hrvatske, na koja si natjecanja izlazio van države i koliko si dugo član Sommelier kluba?
Prvak države sam bio tri puta, ali mislim da je puno bitnije za moj razvoj ta faza od nekih 10-ak godina učenja, druženja i putovanja s kolegama sommelierima. Dosta toga smo prošli zajedno i vjerujem puno napredovali kao ljudi, a ne samo kao profesionalci.
U Sommelier klubu sam 11 godina, sudjelovao sam na svjetskom prvenstvu u Argentini 2016. i na europskom u Beču pròšle godine.
To su bila velika životna iskustva.

Vino, posao ili stil života?
Vino mi je svakako i posao i način života. Ono je jedan poseban medij koji spaja ljude inače različitih interesa.



Kakva vina osobno preferirate?
Nemam omiljeno vino ili stil vina. Kao sommelier uvijek razmišljam o vinu u kontekstu sljubljivanja s jelima.
Svako vino ima svoj par. Ipak, preferiram vina koja pokazuju svoj terroir kako bi Francuzi rekli. Znači, posebnost i karakterističnost sorte, klime, mikrolokacije i vinara.

Vinska regija koju biste željeli posjetiti, a niste imali prilike i zašto?
Još uvijek ima dosta regija koje želim posjetiti. Ponajprije Burgundiju i Mosel, iz jednostavnog razloga jer se tamo proizvode neka od najiznimnijih vina na svijetu.

Što mislite o vinskoj kulturi u Hrvatskoj općenito , što se tiče restorana, a i publike?
Vinska kultura u hrvatskoj neprestano raste i razvija se. Restorateri i ugostiteljski djelatnici se neprestano moraju educirati jer su gosti sve informiraniji i zahtjevniji. I vinari se dižu i prilagođavaju. Shvatili su da je budućnost i posebnost hrvatskih vina u autohtonim sortama, tako da zadnjih godina svjedočimo porastu upravo takvih vina. Sve je to jedan začarani krug, ali u pozitivnom smislu. Jedni druge guramo naprijed i zajedno učimo i razvijamo se.

Koliko je u zadnjih par godina zanimanje Sommelier dobilo na značenju?
Zanimanje sommeliera kod nas još uvijek nema značaj koji ima primjerice u razvijenijim zemljama. Mislim da ga mnogi ugostitelji, a ponajviše hotelijeri vide kao pomodarstvo, a ne kao ozbiljnu i korisnu profesiju. Misle npr. kako su do sada u modi bili sommelieri, a danas su recimo baristi. Ja volim reći da nisu valjda Talijani, Nijemci, Francuzi, Britanci, Amerikanci, Japanci i drugi ludi jer sommeliere drže nezamjenjivim specijalistima/profesionalcima u visokom ugostiteljstvu.
Ipak, i kod nas je u zadnjih 20-ak godina napravljen velik napredak, ponajprije zahvaljujući Hrvatskom sommelier klubu.

Koliko jedan Sommelier da bi bio uspješan mora provesti vremena i educirajući se?
Svaki sommelier se educira koliko mu to slobodno vrijeme i financije dopuštaju. Iako, svatko tko želi će naći vremena, a i novaca. Mislim da je to prilično individualna stvar. Učenje nikada ne prestaje (nije floskula). Zadnji svjetski prvak je izjavio kako uči 2 sata dnevno, ali mislim da se radilo o periodu od nekih 10-ak godina i da tu nije uračunao degustiranje, sam rad itd., već samo učenje teorije. Čovjek je inače inženjer nanotehnologije pa vjerujem da zna učiti bolje od mene (smijeh). (Zato i je svjetski šampion).

Filipa ste mogli vidjeti i upoznati na netom završenom opatijskom festivalu Hedonist, a mi iskreno jedva čekamo naredno izdanje.

 

Intervju Hedonist: Opatijski festival vrhunskih vina i delicija!

 

Posjeti Gastro.hr