Jesen na moru: Opušteni obilasci restorana, kuhanje i čisto uživanje

Lidija Lončarić
Vrući i sparni dani su iza nas i, vjerovali ili ne, idealno je vrijeme za odlazak na more. Jesen na moru još je opuštenija od bezbrižnog ljeta upravo zato što vam dopušta da u dobroj hrani uživate u neograničenim količinama, bez imalo brige o tome kako ćete nakon svih morskih ručkova i večera uskočiti u badić. Opustite se, more je ionako prehladno za kupanje, zrak je čist, a hrana bolja nego ikad.
Vidi originalni članak

Za provjeru teorije o jesenskom ljetovanju zaputili smo se na Rab, otok koji je u posljednjih nekoliko godina poprilično zaživio pa tako danas nudi sadržaje tijekom čitave godine. O Rabskoj fjeri već smo vam pisali, a sada je red došao na obilazak grada za vrijeme nešto hladnijih i još bezbrižnijih dana.

 

A imamo i recept! Vikend na Rabu: Rabska torta, šulčići i druge priče

 

 

Vikend na koji smo posjetili Rab, u gradu Rabu odvijala se jubilarna 10. Kanata, pa smo se, kao pravi gurmani, uspjeli zateći i u samom natjecanju. Uzbudljiv vikend prepun dobre hrane, pogleda, čistog zraka i bistrog mora dokazao nam je da su jesenski vikendi na moru pun pogodak.

 

 

Rapske smo restorane počeli obilaziti još ovog ljeta, a ovog su nam se puta na popisu našla dva osebujna mjesta s genijalnom hranom i divnim pogledima na tirkizno more.

Restoran Barbat, čiji nam je vlasnik ispričao sve o proizvodnji maslinovog ulja na tradicionalan i moderan način te smo od njega ponešto novog i naučili, mjesto je koje nam je na izvanredan način još jednom pokazalo svu posebnost rapske kuhinje. 

 

 

Tako smo tu isprobali tartar od brancina s rukolom, tost s carpacciom od tune i škamp omotan u tanku plošku dinje kao uvod u fantastičnu večeru, a zatim i špagete s friškim rakovima i otočki specijalitet, kajganu sa sušenom hobotnicom ili štokaljem.

 

 

Zubatac sa špekom i jakobovom kapicom bilo je glavno jelo koje nam je potpunosti popunilo želju za morskim zalogajima, a onda je uslijedio odmor i lagani sorbet od limuna i votke kojeg vlasnik restorana, Davor Andrić, priprema sam, a bazu recepta proslijedio mu je prijatelj slastičar, prvi na Rabu.

 

 

Ono što nas je posebice iznenadilo jest tradicionalno rapsko jelo štufad, janjetina na slatko s aromatičnim začinima i medom od kadulje, kiselim kupusom i sjemenkama nara.

"Janje koje se priprema je obavezno jednogodišnje, a zatim se šufigava. U jelu nema kapule i cijelo vrijeme se mora stajati uz lonac. Pored svih tih začina, pri kraju se janjetina karamelizira medom od kadulje. To jelo ili se sviđa ili se ne sviđa upravo zato što je janjetina pripremljena na slatko, a što je interesantno, prilog je, potpuno suprotno, dinstani kupus. Štufad se uglavnom sprema za Novu godinu ili svadbe, ali ponekad ga pripremimo i za naše goste", rekao nam je gospodin Andrić.

Nakon slatke janjetine okupane u intenzivnim okusima klinčića, prebacili smo se na nešto još slađe - omiljenu rabsku tortu i sladoled od iste. Recept za sladoled s okusom najpoznatije torte otoka Raba gospodin Andrić također je razvio sam. Divan završetak divne večere i najbolji uvod u ono što je slijedilo idućeg dana - izlet i rapsku Kanatu.

 


Rab je zbilja prekrasan otok s čak nekoliko zelenih oaza, centrom grada koji živi u baš svako doba dana i najljepšim pogledima iz različitih kutaka grada. Za vrijeme prošlog posjeta Rabu isprobali smo vožnju brodicom i promatrali otok onako, sa strane, a ovog pak su nas puta divni prizori odveli na najviši vrh otoka - Kamenjak.

Povod je, naravno, i ovog puta bila hrana i iako je staza do restorana strmija nego što možete zamisliti, a zaobilazak automobila iz suprotnog smjera poprilično stresan, svu energiju koju potrošite putem, na kraju ćete vratiti sjajnim jelima s menija restorana Kamenjak. Tu smo isprobali njihove marinirane inćune, taman slane i kiselkaste, slane inćune u kombinaciji s različitim sirevima, pršut i masline uz domaći kruh. 

 


Rapsko sočivo idealan je odabir za sve oni koji su do vrha biciklirali ili pak se u tu pustolovinu uputili pješke. Taman zagrijava jesenske dane i donosi divne okuse povrća i kuhanog mesa, ječma i graha. Nešto poput ričeta, ali još bolje. Kada završite s ovima, naoko laganim jelima, vrijeme je za ono što se na moru nikako ne propušta - pašticadu. Junetina pirjana na povrću s crnim vinom i prošekom s domaćim, mekim i taman skuhanim njokima naprosto se ne odbija, čak ni kada ste već poprilično siti. Ugodna atmosfera, friški morski zrak i pogled koji obuhvaća čitav Rab s jednog jedinog mjesta za nas su dovoljan razlog da se na Kamenjak vratimo što prije.

 

 

Slobodno popodne iskoristili smo za još jedan posjet Kući rabske torte, počastili se muštaćonima, najfinijim keksićima od badema, klinčića i čokolade, pojeli koju krišku rabske torte, a zatim se zaputili u Eko centar Natura Rab.

Obiteljski pristup proizvodnji na visokim europskim ekološkim standardima i na kraju, proizvodi visoke kvalitete ono su po čemu je Natura Rab, kao i čitava obitelj Kaštelan prepoznata. Njihova se prodavaonica nalazi na južnoj strani otoka, u mjestu Barbat, a kupcima na izbor nudi velik broj ljekovitog, autohtonog bilja, domaći med, masline i maslinovo ulje, rakiju, proizvode od drveta i toplu priču o obiteljskom poslu te nekom novom i drugačijem načinu življenja s prirodom. Pristup posjetiteljima njihovog imanja i više je nego srdačan, pa se svakako, ako se zateknete na ovom dijelu otoka, zaputite poslušati njihovu priču i uživajte u degustaciji vrhunskih proizvoda.

 

Završetak dana iskoristili smo za kratak odmor u zen vrtu adults only hotela Valamar Imperial, a zatim se zaputili na Kanatu, događaj o kojem se toga dana jedino pričalo. Ove godine održana je jubilarna 10. po redu Kanata, a natjecanje u kuhanju brudeta, "Naj brunčić", održavalo se na trgu, uz živu glazbu i dobro raspoloženje mještana.

Kako bi stvar bila još zanimljivija, u Kanati smo sudjelovali i mi, pa smo tako u paru s gospođom Ankicom, koja se na natjecanje prijavljuje svake godine, skuhali svoj prvi pravi brudet i oduševili se okusima i mirisima iz svog, ali i šest drugih kotlića. Za "Naj brunčić" već se godinama natječu rapske udruge koje odabiru predstavnika, a ove je godine Turistička zajednica grada Raba odlučila dodatno zapapriti situaciju i svakoj udruzi dodijeliti jednog novinara ili blogera. 

 


U natjecanju su se tako natjecali kolege s prijateljskih portala i novina, ali i blogeri Darko Kontin te Sandra Rončević s bloga O slatkom i slanom koja je na samom kraju, s partnerom Marijem Baturinom, odnijela pobjedu. Iako smo mi i dalje uvjereni kako su gospođa Ankica i Gastro.hr skuhali upravo najbolji brudet, stručni žiri nakon dva sata kuhanja odlučio je kako su riba i šug iz Marijevog i Sandrinog kotlića ipak bili najfiniji.

Pobjednički smo brudet isprobali, zavirili i u ostatak mirisnih kotlića i jedino što nam preostaje jest složiti se s odlukom žirija. Čestitamo Sandri i Mariju, a simpatičnoj gospođi Ankici obećali smo ozbiljnu vježbu i pripreme za iduću godinu. Već smo se bacili na potragu za tajnim sastojkom koji će uz luk, češnjak, domaće pelate, dobro vino i čak nekoliko vrsta ribe, pa i škampe, stvoriti upravo savršenu kombinaciju okusa.

 

 


Uz puno smijeha i dobru zabavu, Kanatu smo priveli kraju, pa čak i zaplesali sa srdačnim Rabljanima te donijeli odluku kako od ove godine barem jedan jesenski vikend definitivno provodimo na morskom zraku, punimo se dobrom energijom i još boljim specijalitetima i uživamo u fantastičnoj atmosferi otočkog života, bez trunke stresa i briga.

A vi, jeste li već rezervirali svoj vikend na moru? 
 

Posjeti Gastro.hr