Kako savršeno skuhati tjesteninu svaki put

Thinkstock
Iako kuhanje tjestenine zvuči kao najlakši posao na svijetu, vjerujte nam da nije tako.
Vidi originalni članak

Kuhanje tjestenine možda se čini kao lak kulinarski zadatak, no za savršeno kuhanu tjesteninu mnogo čimbenika treba uzeti u obzir. Donosimo vam savjete kako iz tjestenine izvući ono najbolje.

Put prema savršeno kuhanoj tjestenini započinje odabirom kvalitetnog proizvoda. Kad god možete, odaberite tjesteninu od durum pšenice. Također, razmislite o vrsti, odnosno, obliku tjestenine koji će se najbolje slagati s umakom s kojim ćete je poslužiti.

 

Danas kuhamo Tjestenina s tunom - omiljeni brzinski ručak

 

Kako vam se tjestenina ne bi slijepila i kako bi se ravnomjerno skuhala, uvijek je kuhajte u većem loncu i većoj količini vode. Računajte da je za 500 g tjestenine potrebno 3 do 4 l vode.

Sol dodajte tek kad voda zakipi. Odgađanjem dodavanja soli ubrzat ćete proces zagrijavanja vode. Na svaku litru vode dodajte otprilike 1 ½ žličicu soli, ovisno o ukusu.

Tjesteninu kuhajte na malo jačoj vatri. Osim što trebate paziti na količinu vode, pazite i da voda cijelo vrijeme ključa. Odmah nakon što dodate tjesteninu u vodu, promiješajte je, a povremeno je miješajte i tijekom kuhanja, uvijek pazeći da vam se nije zalijepila za dno.

Nemojte se oslanjati na upute s pakiranja. Isprobavajte tjesteninu sve dok ne dostigne razinu koju Talijani nazivaju "al dente“ i koju karakterizira kompaktna tekstura koja se "osjeća pod zubima".

 

za 20 minuta Brzinska tjestenina s pancetom i umakom od rajčice

 

Prije procjeđivanja tjestenine, odvojite jednu šalicu vode u kojoj se kuhala. Voda od kuhanja ima poseban okus te nešto gušću konzistenciju i često se dodaje tjestenini prilikom miješanja s umakom, pogotovo ako je umak gust. Također, tjesteninu ne trebate u potpunosti ocijediti – neka ostane malo vlažna.

Nemojte ispirati tjesteninu. Ispiranjem s vodom s tjestenine uklanjate ljepljivi sloj škroba koji pomaže umaku da prione uz tjesteninu, te ona postaje skliska, što je nepoželjno. Isto tako, ispiranjem se tjestenina nepotrebno hladi.

Tjestenina bi se trebala pripremiti na kraju, kad je umak već gotov kako bi se odmah, dok je još vruća, pomiješala s njime. Talijani, tradicionalno, nikada ne prelijevaju umak preko tjestenine, nego je poslužuju već pomiješanu s umakom.

Posjeti Gastro.hr