Chef Mate Sučić mlada je zvijezda gastro scene: "Svi su mi govorili da ne radim jednu stvar, ali ja sam luda glava"
Ovih dana nije lako uhvatiti mladog chefa Matu Sučića, novu kulinarsku zvijezdu na hrvatskom gastronomskom nebu. Mate, naime, trenutačno jako dobro balansira između dva svoja restorana - već slavne Konobe Campanelo u Mirlović Zagori, u kojoj dalmatinska gastronomska tradicija živi na moderan, Matin način, i nedavno otvorene Konobe Maito, zajedničkog projekta Mate Sučića i njegova dugogodišnjeg prijatelja Tomislava Jurasa - konobe u kakvu bi oni voljeli ići.
Sezona je krenula žestoko, a 28-godišnji Mate u svemu pliva kao riba u vodi. Priznaje, naporan je tempo, no dok je volje i želje ne namjerava stati jer istinski uživa u svom poslu. I dok smišlja nova jela, svi pričaju o njegovim raviolima s janjetinom i najmekšoj i najukusnijoj, savršeno pripremljenoj hobotnici.
"Baš mi je turbulentno, ali evo… što imam više obaveza, to me veći adrenalin puca. Za sada odlično funkcioniraju oba mjesta, imam 20 radnika u dvije firme, a u pogonu sam 24 sata dnevno. Svu svoju energiju usmjerio sam trenutačno na ta dva restorana i radit ću na ovaj način dok god to budem tako želio i mogao!", govori nam Mate koji je nedavno dobio vrijedno priznanje - Trofej Mladi talent godine gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia. U intervjuu govori o tom važnom priznanju, kuhanju, vjeri u sebe, ali i trenucima opuštanja...
Kako raspoređuješ vrijeme između dva lokala?
Trudim da vrijeme rasporedim najbolje što mogu. Najteže je bilo dok sam postavljao stvari u Maitu. Morao sam kuhinju u Campanelu predati svom osoblju na povjerenje na neko vrijeme. Sada kada su stvari u Šibeniku dobro postavljene mogu opet više vremena posvetiti Campanelu gdje ću krenuti s nekim novim stvarima, osmišljavanjem nekih novih jela i jelovnika.
Nedavno si u Šibeniku otvorio novi restoran Maito. Kakva jela nudi i koja je uopće ideja iza tog lokala? I ima li njegov naziv ikakve veze s Japanom?
Taj lokal otvorio sam s poslovnim partnerom Tomislavom Jurasom, koji mi je i dobar prijatelj. Ljudi su me odgovarali od te ideje jer većina smatra da prijateljstvo i posao ne valja miješati. Ali srećom ja druge ne slušam, slušam samo svoje vizije. Mislim da, kad si razuman i stojiš čvrsto na zemlji, onda ti nije problem ni raditi s prijateljima niti išta drugo.
Iza naziva Maito stoje naša imena – Mate i Tomo. Da, pomalo zvuči japanski no restoran nema veze s Japanom. Nudimo pravu morsku, dalmatinsku, odnosno mediteransku kuhinju. Orijentirani smo uglavnom, što je i prirodno, na riblja jela, no imamo i mesnih jela u ponudi. Inspiracija su nam neke dobro poznate stvari, no svako jelo u Maitu ima neki moj potpis.
Svi te znaju po sada već slavnom Campanelu, koji je nastao praktički usred ničega, te je otvoren u vrijeme korone… Svaka čast na hrabrosti, no sigurno te mnogi pitaju što ti je bilo da unatoč svim nepovoljnim okolnostima kreneš u tu priču?
Ma što da kažem – luda glava, haha! I inače imam veliku vjeru u sebe, kad počinjem nešto novo raditi vjerujem u uspjeh. Stvarno sam otvorio Campanelo u nepovoljnom trenutku, no mislim da me izvukla ta moja hrabrost, upornost i vjera u sebe.
Da, djelovalo je suludo da u trenutku kad drugi zatvaraju restorane ja svoj otvaram, no imam tu sigurnost u sebe i sve radim promišljeno. Kad sam pokrenuo Campanelo točno sam si postavio cilj što želim u tom restoranu postići.
Prije toga 10 godina radio sam za druge i poželio sam otvoriti nešto svoje. Jedna od tajni našeg uspjeha definitivno su vrhunske namirnice, jer imamo i obiteljski OPG. Vrijedno smo radili i sada cijela priča samo raste i svi se pitamo – ima li kraja?
I tako, malo po malo, vrijednim radom i upornošću došao si do jedne vrijedne nagrade koju si dobio u travnju. Naime, gastronomski vodič Gault&Millau Croatia dodijelio ti je Trofej Mladi talent godine. Što ti znači ta nagrada?
Naravno, puno mi znači. No posao mi je na prvome mjestu i volim ga raditi i ne radim ovo radi nagrada. Moj cilj nije što prije doći do nagrada, nego se trudim raditi najbolje što mogu i znam, baš kao i cijeli moj tim. Nagrada je došla prirodno, kad je za to bilo vrijeme.
Bio sam na dodjeli i uopće nisam slutio što mi se sprema. Još je ostalo za dodijeliti nekoliko nagrada i kad sam čuo da su prozvali moje ime nisam mogao vjerovati. Bio sam jako iznenađen. Moram naglasiti da to nije samo moja nagrada, zaslužio ju je moj tim, ali i moja obitelj.
Evo nakon nekog vremena mogu reći da je zahvaljujući nagradi Gault&Millau Croatia priča o mom Campanelu doprijela do još više ljudi i da mi je posao porastao za otprilike 20 posto.
Uz dva restorana, stižeš li izdvojiti vremena za obitelj, suprugu i vaše dvije predivne djevojčice? Curice su još male, no jesu li svjesne svega što radiš, je li im zanimljivo to što si chef?
Starija kćerkica ponekad zna ući u kuhinji sa mnom i vidim da je zanima. A supruga mi je velika podrška, ona se više brinula o Campanelu dok sam ja bio u Šibeniku radi Maita.
Volim s njima provoditi slobodno vrijeme i jedva čekam te naše zajedničke trenutke. Rado svi zajedno odemo na more, gdje punim baterije uz ribolov koji je moja velika strast i aktivnost uz koju se stvarno najbolje opustim. Uživao sam i u lovu, no to sam morao trenutačno staviti na čekanje jer jednostavno nisam imao vremena za to.