Ovih dana nije lako uhvatiti mladog chefa Matu Sučića, novu kulinarsku zvijezdu na hrvatskom gastronomskom nebu. Mate, naime, trenutačno jako dobro balansira između dva svoja restorana - već slavne Konobe Campanelo u Mirlović Zagori, u kojoj dalmatinska gastronomska tradicija živi na moderan, Matin način, i nedavno otvorene Konobe Maito, zajedničkog projekta Mate Sučića i njegova dugogodišnjeg prijatelja Tomislava Jurasa - konobe u kakvu bi oni voljeli ići.
Sezona je krenula žestoko, a 28-godišnji Mate u svemu pliva kao riba u vodi. Priznaje, naporan je tempo, no dok je volje i želje ne namjerava stati jer istinski uživa u svom poslu. I dok smišlja nova jela, svi pričaju o njegovim raviolima s janjetinom i najmekšoj i najukusnijoj, savršeno pripremljenoj hobotnici.
"Baš mi je turbulentno, ali evo… što imam više obaveza, to me veći adrenalin puca. Za sada odlično funkcioniraju oba mjesta, imam 20 radnika u dvije firme, a u pogonu sam 24 sata dnevno. Svu svoju energiju usmjerio sam trenutačno na ta dva restorana i radit ću na ovaj način dok god to budem tako želio i mogao!", govori nam Mate koji je nedavno dobio vrijedno priznanje - Trofej Mladi talent godine gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia. U intervjuu govori o tom važnom priznanju, kuhanju, vjeri u sebe, ali i trenucima opuštanja...
Kako raspoređuješ vrijeme između dva lokala?
Trudim da vrijeme rasporedim najbolje što mogu. Najteže je bilo dok sam postavljao stvari u Maitu. Morao sam kuhinju u Campanelu predati svom osoblju na povjerenje na neko vrijeme. Sada kada su stvari u Šibeniku dobro postavljene mogu opet više vremena posvetiti Campanelu gdje ću krenuti s nekim novim stvarima, osmišljavanjem nekih novih jela i jelovnika.
Nedavno si u Šibeniku otvorio novi restoran Maito. Kakva jela nudi i koja je uopće ideja iza tog lokala? I ima li njegov naziv ikakve veze s Japanom?
Taj lokal otvorio sam s poslovnim partnerom Tomislavom Jurasom, koji mi je i dobar prijatelj. Ljudi su me odgovarali od te ideje jer većina smatra da prijateljstvo i posao ne valja miješati. Ali srećom ja druge ne slušam, slušam samo svoje vizije. Mislim da, kad si razuman i stojiš čvrsto na zemlji, onda ti nije problem ni raditi s prijateljima niti išta drugo.
Iza naziva Maito stoje naša imena – Mate i Tomo. Da, pomalo zvuči japanski no restoran nema veze s Japanom. Nudimo pravu morsku, dalmatinsku, odnosno mediteransku kuhinju. Orijentirani smo uglavnom, što je i prirodno, na riblja jela, no imamo i mesnih jela u ponudi. Inspiracija su nam neke dobro poznate stvari, no svako jelo u Maitu ima neki moj potpis.
Svi te znaju po sada već slavnom Campanelu, koji je nastao praktički usred ničega, te je otvoren u vrijeme korone… Svaka čast na hrabrosti, no sigurno te mnogi pitaju što ti je bilo da unatoč svim nepovoljnim okolnostima kreneš u tu priču?
Ma što da kažem – luda glava, haha! I inače imam veliku vjeru u sebe, kad počinjem nešto novo raditi vjerujem u uspjeh. Stvarno sam otvorio Campanelo u nepovoljnom trenutku, no mislim da me izvukla ta moja hrabrost, upornost i vjera u sebe.
Da, djelovalo je suludo da u trenutku kad drugi zatvaraju restorane ja svoj otvaram, no imam tu sigurnost u sebe i sve radim promišljeno. Kad sam pokrenuo Campanelo točno sam si postavio cilj što želim u tom restoranu postići.
Prije toga 10 godina radio sam za druge i poželio sam otvoriti nešto svoje. Jedna od tajni našeg uspjeha definitivno su vrhunske namirnice, jer imamo i obiteljski OPG. Vrijedno smo radili i sada cijela priča samo raste i svi se pitamo – ima li kraja?
I tako, malo po malo, vrijednim radom i upornošću došao si do jedne vrijedne nagrade koju si dobio u travnju. Naime, gastronomski vodič Gault&Millau Croatia dodijelio ti je Trofej Mladi talent godine. Što ti znači ta nagrada?
Naravno, puno mi znači. No posao mi je na prvome mjestu i volim ga raditi i ne radim ovo radi nagrada. Moj cilj nije što prije doći do nagrada, nego se trudim raditi najbolje što mogu i znam, baš kao i cijeli moj tim. Nagrada je došla prirodno, kad je za to bilo vrijeme.
Bio sam na dodjeli i uopće nisam slutio što mi se sprema. Još je ostalo za dodijeliti nekoliko nagrada i kad sam čuo da su prozvali moje ime nisam mogao vjerovati. Bio sam jako iznenađen. Moram naglasiti da to nije samo moja nagrada, zaslužio ju je moj tim, ali i moja obitelj.
Evo nakon nekog vremena mogu reći da je zahvaljujući nagradi Gault&Millau Croatia priča o mom Campanelu doprijela do još više ljudi i da mi je posao porastao za otprilike 20 posto.
Uz dva restorana, stižeš li izdvojiti vremena za obitelj, suprugu i vaše dvije predivne djevojčice? Curice su još male, no jesu li svjesne svega što radiš, je li im zanimljivo to što si chef?
Starija kćerkica ponekad zna ući u kuhinji sa mnom i vidim da je zanima. A supruga mi je velika podrška, ona se više brinula o Campanelu dok sam ja bio u Šibeniku radi Maita.
Volim s njima provoditi slobodno vrijeme i jedva čekam te naše zajedničke trenutke. Rado svi zajedno odemo na more, gdje punim baterije uz ribolov koji je moja velika strast i aktivnost uz koju se stvarno najbolje opustim. Uživao sam i u lovu, no to sam morao trenutačno staviti na čekanje jer jednostavno nisam imao vremena za to.