Špajza 19. travnja 2023.

Chef godine je Marijo Curić iz restorana 360!

Gault&Millau Croatia
Priznanje Chefu godine Mariju Curiću uručili su Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe (sasvim desno) i Uroš Kalinić, član uprave Konzuma (sasvim lijevo) foto: Gault&Millau Croatia

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
U Smaragdnoj dvorani zagrebačkog hotela Esplanade na gala večeri s potpisom chefice Ane Grgić Tomić i chefa Paula Ivića, dodijeljeni su trofeji najboljim chefovima i restoranima, te je predstavljeno šesto izdanje gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia 2023.

Chef godine prema izboru gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia za 2023. godinu je Marijo Curić, chef dubrovačkog restorana 360. Trofej Veliki chef sutrašnjice osvojila su dva chefa - Saša Began iz restorana Foša u Zadru i Aleksandar Grubić, iz restorana Badi, u Lovrečici kraj Umaga. Nagrade najboljim chefovima i restoranima uručene su na ekskluzivnoj večeri u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, gdje se okupilo više od 90 vodećih domaćih chefova.

 | Author: Gault&Millau Croatia Nagrađeni chefovi, Ingrid Badurina Danielsson i Dubravka Tomeković Aralica iz Gault&Millau Croatia foto: Gault&Millau Croatia

Trofej Chef tradicijske kuhinje pripao je Tomici Đukiću i Damiru Josiću, chefovima restorana i vinarije Josić u Zmajevcu, dok je Nenad Kukurin iz restorana Kukuriku u Kastvu osvojio Trofej Chefa moderne tradicijske kuhinje. Trofej Mladi talent godine osvojili su Katarina Vrenc, chefica u restoranu Sopal u Zagrebu, i Mate Sučić, vlasnik i chef Konobe Campanelo u Mirlović Zagori.

Zdravko Kalabrić, jedini hrvatski chef član udruge World Master Chefs, osvojio je Trofej za zasluge u gastronomiji, a zagrebačkom restoranu Noel pripao je Trofej za najbolji servis. Samoborska slastičarnica U prolazu osvojila je Trofej za najbolji POP lokal.

 | Author: Gault&Millau Croatia Gault&Millau Croatia - predstavnici najbolje ocijenjenih restorana foto: Gault&Millau Croatia  | Author: Gault&Millau Croatia Ministrica Nikolina Brnjac i dobitnici Trofeja Mladi talent godine - chefica Katarina Vrenc i chef Mate Sučić foto: Gault&Millau Croatia

U kategoriji najboljih restorana, s osvojene 4 toke slavili su 360 iz Dubrovnika i njegov chef Marijo Curić, restoran Cap Aureo i chef Jeffrey Vella, Monte iz Rovinja i chef Danijel Đekić, zagrebački NAV chefa Tvrtka Šakote, restoran Nebo chefa Denija Srdoča iz Rijeke, šibenski Pelegrini chefa Rudolfa Štefana, restoran Noel iz Zagreba i chef Bruno Vokal, te restoran Zinfandel’s hotela Esplanade u Zagrebu na čelu sa cheficom Ana Grgić Tomić.

 | Author: Gault&Millau Croatia Trofej Veliki chef sutrašnjice osvojila su dva chefa - Saša Began iz restorana Foša u Zadru i Aleksandar Grubić iz restorana Badi, u Lovrečici kraj Umaga. Prvi su im čestitali chefovi Ana Grgić Tomić i Paul Ivić foto: Gault&Millau Croatia

 | Author: Gault&Millau Croatia Trofej Chef tradicijske kuhinje pripao je Tomici Đukiću i Damiru Josiću, chefovima restorana-vinarije Josić u Zmajevcu foto: Gault&Millau Croatia

Predstavljeno je i šesto izdanje dvojezičnog međunarodnog gastronomskog vodiča u koji je uvršteno 270 top restorana, 100 POP (popularnih) lokala (bistroa, street food lokala, zalogajnica, slastičarnica) i 100 vina iz cijele Hrvatske, te po prvi put i selekcija najboljih maslinovih ulja Hrvatske. U selekciji restorana i POP mjesta 39 je novih, kojima je to prvo uvrštenje u vodič.

 | Author: Gault&Millau Croatia Fabris Peruško, Ingrid Badurina Danielsson, Marijo Curić foto: Gault&Millau Croatia

“Veseli nas da unatoč svim izazovima s kojima se susreće naša gastronomija, raste svijest o njenom značaju za razvoj turizma i gospodarstva te da neke hrvatske regije ulažu dodatne napore kako bi potakle svoje ugostitelje i male proizvođače hrane i vina da poboljšaju kvalitetu ponude. Osobito nam je drago da chefovi i gosti sve više prepoznaju relevantnost našeg vodiča, a želimo zahvaliti i našim partnerima koji nas podržavaju i vjeruju u kvalitetu hrvatske gastronomije”, rekla je Ingrid Badurina Danielsson, direktorica hrvatskog Gault&Millaua.

 | Author: Sanjin Strukić/PIXSELL Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice foto: Sanjin Strukić/PIXSELL  | Author: Sanjin Strukić/PIXSELL Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta RH, srdačno se pozdravila s okupljenim chefovima foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Uzvanike gala svečanosti posebno su pozdravili Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta republike Hrvatske i Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, koji su uručili trofeje mladim talentima, odnosno najboljim restoranima.

“Značaj enologije i gastronomije za cjelokupnu turističku ponudu Hrvatske, Vlada Republike Hrvatske prepoznala je kroz strategiju razvoja održivog turizma do 2030. kao i kroz niz predviđenih mjera u Nacionalnom planu razvoja održivog turizma u Hrvatskoj. Čestitam svim dobitnicima Gault&Millau nagrada, kao i svima koji svojom kreativnošću svakim danom obogaćuju turističku ponudu kroz autentične okuse te iskrenu i strastvenu interpretaciju”, rekla je ministrica Brnjac.

 | Author: Sanjin Strukić/PIXSELL Dobitnici stipendija Raise the Bar Stella Pasek, Željka Bleuš, Nikola Tomašić i Tilen Utenkar foto: Sanjin Strukić/PIXSELL  | Author: Sanjin Strukić/PIXSELL Chef Bruno Vokal i bar manager Karlo Ferenčak iz zagrebačkog restorana Noel s Trofejem za najbolji servis. foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Uručene su i stipendije programa Raise the Bar, čiji je cilj povećanje kvalitete obrazovane radne snage u ugostiteljstvu i turizmu. Do sada je 14 mladih kuhara i slastičara osvojilo vrijedne stipendije Raise the Bar, koje su im omogućile usavršavanje na najboljim svjetskim učilištima kao i praksu u nekima od najprestižnijih restorana.

Sada im se pridružuju nova 4 stipendista: Stella Pasek, Željka Bleuš i Nikola Tomašić iz Hrvatske te Tilen Utenkar iz Slovenije. Nagrade stipendistima uručilo je Filip Verbanac, direktor Odjela za jaka alkoholna pića, kavu i ugostiteljstvo u Coca Cola HBC.

 | Author: Gault&Millau Croatia Chefica Ana Grgić Tomić i chef Paul Ivić, zajedno sa svojim timovima, zaslužni su za vrhunske zalogaje foto: Gault&Millau Croatia  | Author: Gault&Millau Croatia Predjelo Ane Grgić Tomić - tacos od crnog češnjaka, tartare od usoljenih crvenih kozica, aioli od čilija, hrskava salata, prah od začinskog bilja foto: Gault&Millau Croatia

Noć kulinarskih oscara započela je aperitivom uz šampanjac Veuve Clicquot Brut i Presidentov zreli Ribanac, a večeru za 200 gostiju u Smaragdnoj dvorani zajedno su kuhali Paul Ivić, chef restorana TIAN u Beču, koji ima Michelinovu zvjezdicu i 4 toke Gault&Millau Austria i Ana Grgić Tomić, G&M Croatia Chef godine 2022. Uz vegetarijansko-riblje sljedove njihovih delicija posluživana su vrhunska vina iz vinarija Laguna, Belje i Mladina.

 | Author: Gault&Millau Croatia Desert chefa Paula Ivića - stracciatella, kiselica, šljiva Mirabelle foto: Gault&Millau Croatia

Chef Ivić osvojio je goste predjelom kupus repa, rotkvica i korabica, glavnim jelom od celera korjenaša, Pom Pom gljiva i majorana te desertom stracciatella s kiselicom i Mirabelle šljivom.

Chefica Ana Grgić Tomić majstorski pripremila amuse-bouche – fritulu punjenu kremom od curado sira i medvjeđeg luka, s prahom od luka i ušećerenom koricom limuna, predjelo – tacos od crnog češnjaka, tartare od usoljenih crvenih kozica, aioli od čilija, hrskavu salatu i prah od začinskog bilja te glavno jelo - odležani brancin Marfish poslužen uz kremu od pečenog celera, riblji demiglace i shiitake.

 | Author: Gault&Millau Croatia Chefovi Ana Grgić Tomić i Paul Ivić sa svojim timovima nagrađeni su snažnim pljeskom foto: Gault&Millau Croatia

 | Author: Sanjin Strukić/PIXSELL Izvrstan meni s potpisom vrhunskih cefova Ane Grgić Tomić i Paula Ivića foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

“Drago mi je što sam danas ovdje s vama, i velika mi je čast što sam se mogao pridružiti ovoj divnoj dami u njezinoj kuhinji”, poručio je chef Ivić djelomično na hrvatskom jeziku, budući da je podrijetlom iz Hrvatske. Komplimente mu je uzvratila chefica Grgić Tomić:

“Sve je jako dobro prošlo, i baš mi je bilo drago što smo imali prilike zajedno kuhati, odlično smo surađivali s timom chefa Ivića. A vi gosti najbolje ćete prosuditi jesmo li bili uspješni”, rekla je chefica Ana Grgić Tomić nakon čega je nagrađena velikim pljeskom.

 | Author: Sanjin Strukić/PIXSELL Amuse-bouche, kreacija chefice Ane Grgić - fritula punjena kremom od curado sira i medvjeđeg luka, prah od luka, ušećerena korica limuna foto: Sanjin Strukić/PIXSELL  | Author: Gault&Millau Croatia Gault&Millau Croatia okupio je 200 uzvanika foto: Gault&Millau Croatia

Gault&Millau večera najveće je godišnje okupljanje chefova hrvatskih restorana, jedinstvena prigoda kada su chefovi - gosti, a vrhunac večeri je dodjela priznanja za njihovu kreativnost. Trofej Chef godine Mariju Curiću uručili su Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe, i Uroš Kalinić, član uprave Konzuma, čija tvrtka Velpro je premium partner Gault&Millau Croatia.

 | Author: Gault&Millau Croatia Chef godine Marijo Curić foto: Gault&Millau Croatia

Ostale trofeje najboljim chefovima uručili su čelnici tvrtki partnera koje podržavaju ovaj gastronomski vodič: Zoran Ković, direktor Dukata, Iva Kuhtić, direktorica marketinga u Dukatu, Ivica Skočič, direktor marketinga Coca Cole, Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije i Ivana Alilović, direktorica TZ Zagrebačke županije. Dodjelu trofeja vodio je Frano Ridjan.

Gastronomski vodič Gault&Millau Croatia 2023. globalno je dostupan u digitalnom izdanju na web stranici hr.gaultmillau.com te u knjižarama Tisakmedia i dućanima Tisakplus po cijeni od 18 eura.

 | Author: Sanjin Strukić/PIXSELL Voditelj gala svečanosti bio je omiljeni Frano Ridjan foto: Sanjin Strukić/PIXSELL  | Author: Sanjin Strukić/PIXSELL Večer kada su chefovi napokon - gosti foto: Sanjin Strukić/PIXSELL  | Author: Sanjin Strukić/PIXSELL Okupljeni chefovi pozirali su za zajedničku fotografiju foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.