Opera kolač: Vrhunska blagdanska inspiracija by MasterChef Iva Pehar

Igor Kralj/PIXSELL
Volite kavu? Volite kolače? Eto idealnog kolača s kavom, kojeg možete jesti i uz - kavu! Ili bilo što drugo... Autorica je vrsna slastičarka, Makaranka Iva Pehar.
Vidi originalni članak

Recept za ovaj kolač možda vas preplaši svojom dužinom pripreme, no vjerujte nam, onog trena kad prvi put okusite tu slasnu eksploziju okusa - zaboravit ćete na svijet oko sebe

Sastojci za Opera kolač: (vrijeme pripreme 2 sata) 

Biskvit:

  • 7 bjelanjaka
  • 30 g šećera
  • 300 g mljevenih badema
  • 200 g šećera u prahu
  • 7 jaja
  • 75 g brašna
  • 50 g rastopljenog maslaca

Sirup od kave:

  • 1 šalica vode 
  • 1/3 šalice šećera
  • 4 žlice Franck Jubilarne kave

Coffee butter cream:

  • 1/2 šalice skuhane Franck Jubilarne kave
  • 4 žlice šećera
  • 2 cijela jaja
  • 2 žutanjka
  • 5 žlica šecera
  • 400 g maslaca

Čokoladni ganache:

  • 400 g čokolade
  • 2 žlice mlijeka
  • 500 ml vrhnja
  • 120 g maslaca 

Priprema:

Biskvit:

  1. Razmutiti 6 bjelanjaka sa šećerom u čvrst snijeg i staviti sa strane. 
  2. Posebno izmješati bademe, šećer u prahu i cijela jaja na laganoj brzini dok sve ne posvijetli.
  3. Dodati brašno i rastopljeni maslac i miješati mikserom na laganoj brzini.
  4. Na kraju ručno umiješati snijeg od bjelanjaka.
  5. Smjesu podijeliti na četiri dijela i svaku koru peći 5-6 minuta.

Sirup od kave:

  1. Skuhati 4 žlice kave u 473 ml vode (ovo je normativ za 2 šalice kave). 
  2. Za kolač odvojiti pola šalice, a ostatak poslužiti prema želji.
  3. Pola šalice kave potrebno je povezati u manjem loncu s 4 žlice šećera te kuhati 10-ak minuta na laganoj vatri dok se ne reducira, odnosno dok ne ispari voda i dok ne dobijete gusti sirup od kave

Coffee butter cream:

  1. Skuhanu Franck kavu pomiješati s 4 žlice šećera, reducirati i odložiti sa strane.
  2. Dva jaja i 5 žutanjaka pomiješajte s 5 žlica šećera, miješati mikserom do svjetlo-žute boje.
  3. U izrađenu smjesu jaja i šećera, dodati prethodno kremasto izmiješan maslac.
  4. Kada se sve poveže, dodati i reduciranu kavu.

Čokoladni ganache:

  1. Isjeckati čokoladu na sitne komade i staviti u zdjelu.
  2. Mlijeko i vrhnje zagrijte do vrenja i prelijte preko čokolade.
  3. Dodati maslac, sve skupa promiješati i staviti u hladnjak.

Postupak slaganja:

  1. Prvu koru namočiti sirupom od kave te premazati polovinom čokoladnog ganachea.
  2. Na to položiti drugu koru, također namočiti sirupom od kave i premazati kremom.
  3. Postupak ponavljati za sve kore. 

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr