Paški sir više je od hrane, on je dio tradicije otoka Paga

Press Mladi Paški sir imao je svoju premijeru u Boškincu
U Boškincu na otoku Pagu održano je prvo En Primeur kušanje mladih paških sireva - manifestacija sa smislom za koju se nadamo da će postati tradicionalna
Vidi originalni članak

Baš kao i vino i sir je dobio svoju premijeru! I to ne bilo koji sir, već glasoviti Paški sir, vrhunska autohtona namirnica koja svojom kvalitetom oduševljava diljem svijeta. En Primeur, premijera prvih ovogodišnjih paških sireva održana je u prekrasnom ambijentu hotela i restorana Boškinac. I to po prvi put, a i se već nadamo da će ova manifestacija ostati lijepa tradicija...

Predstavljeni su mladi paški sirevi šestero proizvođača - Paška sirana, sirana Gligora, sirana Mih, OPG Tomislav Vidas, OPG Branimir Čemeljić i OPG Franjo Zubović. Ovi vrijedni ljudi dio su Udruge proizvođača paškog sira, koja se bavi zaštitom i promocijom paškog sira te je nositelj izvornosti za paški sir.

Top 10 Telegraph otkrio: 10 jela koja morate probati u Hrvatskoj

Red divnog paškog sira, red delicija iz Boškinca

Nakon kušanja mladih sireva, uslijedila je degustacija jela s potpisom chefa Matije Bregeša i Borisa Šuljića iz Boškinca. Sva su jela bila napravljena na temu otoka i delicija s otoka Paga. Sad je i vrijeme kad je Pag najzanimljiviji u gastronomskom smislu jer je vrijeme mladog paškog sira, paške skute, paške janjetine...

Ekipa iz Boškinca je baš tu rapsodiju proljetnih paških okusa pretvorila u predivnih 15-ak jela sa sirom i skutom (svježom, fermentiranom, sušenom), kao i s paškim sirom, sirutkom, karameliziranom sirutkom... Našla su se tu i tradicionalna težačka jela kao što su koprtlica i zelje, ragu od sipe s gnudom od skute, skuta i srdela, janjetina s aromatiziranom palentom i paškim sirom... A tek divni deserti sa skutom...

Video: Sezona paške skute

Hommage Paškom siru

"Ovim događajem htjeli smo napraviti hommage Paškom siru, predivnom proizvodu s prekrasnom pričom, a to je priča o otoku na kojem raste tek aromatično bilje, a proizvodi se jedan od najboljih ovčjih sireva na svijetu... On je esencija našeg otoka, proizvod koji je upisao Pag i Hrvatsku na sirnu mapu svijeta.

Ali za nas Pažane, on je više od toga. Paški sir je više od hrane, više od sira... Dio je naše tradicije, našeg naslijeđa i nešto na što smo svi vrlo, vrlo ponosni. Zahvaljujemo svima koji su nam pomogli u realizaciji ovog događaja, pogotovo TZ grada Novalje, ali i angažmanu restorana Boškinac bez kojeg ova prezentacija ne bi mogla biti toliko lijepa i uspješna. Nadamo se da će En Primeur kušanje mladih paških sireva postati tradicija", poručili su iz Udruge proizvođača paškog sira.

Gligorin sir postigao izvanredne rezultate

 

Posjeti Gastro.hr