U seriji članaka o najboljim jelima u najpoznatijim europskim destinacijama koje objavljuje britanski The Telegraph, stručnjak za lokalnu ponudu u Hrvatskoj, sastavio je listu 10 jela koja nikako ne smijete propustiti probati ako posjetite našu malu zemlju.
"Ne smijete napustiti Hrvatsku dok ne probate ovih deset jela", naslov je teksta u kojem su nahvalili hrvatska jela. Dio je to serija članaka o gastronomiji najpopularnijih europskih odredišta.
- Paški sir i pršut
Poslužuje se diljem Hrvatske kao klasično predjelo na ovalnoj plati, a kao ukras se stavljaju crne masline. Preporučili da ovo jelo kušaju upravo na Pagu te da posjete ondašnju siranu Gligora.
- Salata od hobotnice
Preporučuje se kao lagani ručak na vrući ljetni dan. Riječ je o kombinaciji kuhane hobotnice, sjeckanog luka, peršina, maslinova ulja i octa. Telegraph preporučuju posjet dvjema konobama - u Milni na Hvaru, te Filippi na Korčuli.
- Crni rižoto
Spravlja se od riže, sipe, crnila od sipe, luka, češnjaka, crvenog vina i maslinova ulja. Za ovo jelo, preporučuju posjetiti restoran Gverović - Orsan u Zatonu kod Dubrovnika.
- Fuži s tartufima
U dolini rijeke Mirne mogu se naći vrlo cijenjeni bijeli tartufi. Lokalni su specijalitet fuži s tartufima. Ističu restoran Zigante u Livadama gdje se služi niz jela na bazi tartufa, ali i agroturizam Tončić u Oprtlju.
- Brudet
To je jelo na žlicu od morske ribe. Priprema se od raznih vrsta morske ribe, luka, soka od rajčice, vina i začina te se servira s palentom. Na Hvaru imaju svoju verziju brudeta, koje nazivaju gregada. Preporučuju brudet od jastoga i grdobine na Palmižani zatim u Pojodi na Visu te u Rovinju u ResoLution Signature restoranu.
- Škampi na buzaru
Svježi neočišćeni škampi na tavi s dodatkom maslinova ulja i češnjaka, a u sve to se zamiješa nasjeckana rajčica i malo vina. Britanski dnevni list ističe kaKo je riječ o izuzetno ukusnom jelu te preporučaju posjet konobi Fičović u Hodiljama blizu Stona.
- Svježa riba
U tipičnoj konobi poslužuju platu svježe ribe. Možete birati najčešće između komarče, brancina i kovača. Vašu će ribu potom izvagati i baciti na roštilj te poslužiti s par kapi maslinova ulja i kriškom limuna. Klasični dalmatinski prilog je blitva s krumpirom.
Svježa riba je skupa i vrlo tražena u turističkim destinacijama. Bilo bi najbolje da potražite konobu čiji je vlasnik ujedno i ribar. Puno takvih ćete naći na Kornatima, gdje gosti stižu u privatnim jahtama. Jedna od najboljih je konoba Strižnja, preporučuje Telegraph. Ondje čak možete otići na pecanje s vlasnikom konobe Darkom.
- Sarma
Sarma je jelo turskog porijekla i vraća nas u vrijeme kada je Otomansko carstvo vladalo Balkanskim poluotokom, U Hrvatskoj koriste kiseli kupus umjesto slatkoga, piše Telegraph. U većini restorana kontinentalne Hrvatske može se kušati sarma, osobito zimi. Preporučuju Stari Fijaker u Zagrebu.
- Janjetina s ražnja
Janjetina na ražnju omiljeno je jelo u svim zemljama bivše Jugoslavije. Dok putujete Hrvatskom, vidjet ćete mnoštvo restorana pokraj ceste gdje se na ražnju ispred restorana peče janjetina. Najfiniju janjetinu možete pojesti na Braču, Cresu i na Pagu.
- Peka
Za pečenje mesa ili hobotnice s prilozima koristi se samo iskovana željezna peka. Hrana se poklopi gornjim dijelom peke (zvonom) te se zatrpa žarom. Savjetuju i dodaju da su najbolju peku probali u konobi Dubrava na Srđu te u Koraćevoj kući u naselju Gruda u Konavlima.