Špajza 9858 prikaza 14. ožujka 2018.

Telegraph otkrio: 10 jela koja morate probati u Hrvatskoj

brudet
Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Nije tajna da stranci vole Hrvatsku. Neke oduševljava bistro i čisto more, priroda, a neki uživaju u našim brojnim delicijama.

U seriji članaka o najboljim jelima u najpoznatijim europskim destinacijama koje objavljuje britanski The Telegraph, stručnjak za lokalnu ponudu u Hrvatskoj, sastavio je listu 10 jela koja nikako ne smijete propustiti probati ako posjetite našu malu zemlju.

"Ne smijete napustiti Hrvatsku dok ne probate ovih deset jela", naslov je teksta u kojem su nahvalili hrvatska jela. Dio je to serija članaka o gastronomiji najpopularnijih europskih odredišta. 

 

Štrukli Možda vas zanima... Top 10 autohtonih hrvatskih jela! Špajza

 

  • Paški sir i pršut

Poslužuje se diljem Hrvatske kao klasično predjelo na ovalnoj plati, a kao ukras se stavljaju crne masline. Preporučili da ovo jelo kušaju upravo na Pagu te da posjete ondašnju siranu Gligora.
 

paski455.jpeg | Author:

 

  • Salata od hobotnice

Preporučuje se kao lagani ručak na vrući ljetni dan. Riječ je o kombinaciji kuhane hobotnice, sjeckanog luka, peršina, maslinova ulja i octa. Telegraph preporučuju posjet dvjema konobama - u Milni na Hvaru, te Filippi na Korčuli.
 

salata.jpeg Možda vas zanima... Ovako izgleda savršena salata od hobotnice Špajza
 

salata od hobotnice | Author: Thinkstock Thinkstock

 

  • Crni rižoto

Spravlja se od riže, sipe, crnila od sipe, luka, češnjaka, crvenog vina i maslinova ulja.  Za ovo jelo, preporučuju posjetiti restoran Gverović - Orsan u Zatonu kod Dubrovnika.

 

crni rižoto | Author: Thinkstock Thinkstock

 

  • Fuži s tartufima

U dolini rijeke Mirne mogu se naći vrlo cijenjeni bijeli tartufi. Lokalni su specijalitet fuži s tartufima. Ističu restoran Zigante u Livadama gdje se služi niz jela na bazi tartufa, ali i agroturizam Tončić u Oprtlju.

 

tartuf | Author: Thinkstock Thinkstock

 

  • Brudet

To je jelo na žlicu od morske ribe. Priprema se od raznih vrsta morske ribe, luka, soka od rajčice, vina i začina te se servira s palentom. Na Hvaru imaju svoju verziju brudeta, koje nazivaju gregada. Preporučuju brudet od jastoga i grdobine na Palmižani zatim u Pojodi na Visu te u Rovinju u ResoLution Signature restoranu.

 

brudet | Author: Thinkstock Thinkstock

 

  • Škampi na buzaru

Svježi neočišćeni škampi na tavi s dodatkom maslinova ulja i češnjaka, a u sve to se zamiješa nasjeckana rajčica i malo vina. Britanski dnevni list ističe kaKo je riječ o izuzetno ukusnom jelu te preporučaju posjet konobi Fičović u Hodiljama blizu Stona.

 

 | Author: Duško Jaramaz/PIXSELL Duško Jaramaz/PIXSELL

 

  • Svježa riba

U tipičnoj konobi poslužuju platu svježe ribe. Možete birati najčešće između komarče, brancina i kovača. Vašu će ribu potom izvagati i baciti na roštilj te poslužiti s par kapi maslinova ulja i kriškom limuna. Klasični dalmatinski prilog je blitva s krumpirom.

Svježa riba je skupa i vrlo tražena u turističkim destinacijama. Bilo bi najbolje da potražite konobu čiji je vlasnik ujedno i ribar. Puno takvih ćete naći na Kornatima, gdje gosti stižu u privatnim jahtama. Jedna od najboljih je konoba Strižnja, preporučuje Telegraph. Ondje čak možete otići na pecanje s vlasnikom konobe Darkom. 

 

Možda vas zanima... Dalmatinski klasik: Lešo blitva s krumpirom Recepti

 

Kako se čisti riba? | Author: Srđan Brajković Srđan Brajković

 

  • Sarma

Sarma je jelo turskog porijekla i vraća nas u vrijeme kada je Otomansko carstvo vladalo Balkanskim poluotokom, U Hrvatskoj koriste kiseli kupus umjesto slatkoga, piše Telegraph. U većini restorana kontinentalne Hrvatske može se kušati sarma, osobito zimi. Preporučuju Stari Fijaker u Zagrebu.

 

Sarma-na-starinski-način | Author: Goran Stanzl/Pixsell Goran Stanzl/Pixsell

 

  • Janjetina s ražnja

Janjetina na ražnju omiljeno je jelo u svim zemljama bivše Jugoslavije. Dok putujete Hrvatskom, vidjet ćete mnoštvo restorana pokraj ceste gdje se na ražnju ispred restorana peče janjetina. Najfiniju janjetinu možete pojesti na Braču, Cresu i na Pagu.

 

janjetina | Author: Marko Prpić/Pixsell Marko Prpić/Pixsell

 

  • Peka

Za pečenje mesa ili hobotnice s prilozima koristi se samo iskovana željezna peka. Hrana se poklopi gornjim dijelom peke (zvonom) te se zatrpa žarom.  Savjetuju i dodaju da su najbolju peku probali u konobi Dubrava na Srđu te u Koraćevoj kući u naselju Gruda u Konavlima

 

Peka4 | Author: Ivo Čagalj/PIXSELL Ivo Čagalj/PIXSELL

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Larsen 09:52 19. Ožujak 2018.

    Sramota, da među 10 specialiteta nema KULENA!!!!!!!! Jadna moja Slavonijo ni ono tvoje najbolje ne vrijedi ko najobičnija sarma ili crna riža..... tužno