Recepti 11. ožujka 2018.

Dalmatinski klasik: Lešo blitva s krumpirom

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Kakav bi to dalmatinski ručak bio bez na lešo pripremljene blitve?

Dalmatinska kuhinja nezamisliva je bez ovog jela: blitva i krumpir mogu biti prilog pa čak i glavno jelo, a sjajno odgovaraju uz jela od ribe.  Zdravlje joj ne mogu osporiti ni kontinentalci, koji jednako tako uživaju u njenom laganom i neopterećujućem okusu

Priprema ovog jela prilično je jednostavna pa se mnogi pitaju u čemu je zapravo tajna ovog jela. Istina stoji u sjajnom okusu, ali i činjenici da je blitva vrlo, vrlo zdrava namirnica. Nerijetko se naziva čuvaricom zdravlja, obiluje vitaminom K, magnezijem, željezom, kalijem, kalcijem, proteinima, ugljikohidratima i biljnim uljima. Zahvaljujući svemu tomu, sjajna je za zdravlje mozga, krvnih žila, kostiju, a djeluje i u prevenciji raka probavnog sustava. Bilo kao prilog kakvoj ribi ili kao skromnije glavno jelo, priuštite si ovu dalmatinsku divotu na tanjuru.

 

Možda vas zanima... Iskoristite sve prednosti koje donosi blitva Špajza

 

Zelene rolice Možda vas zanima... Blitvačinke: Palačinke od blitve! Recepti

Potrebno vam je:

  • 500 g krumpira
  • 1 kg blitve
  • sol
  • 50 ml maslinova ulja
  • češnjak po želji

Priprema:

  1. Blitvi odrežite zadebljalo korijenje. Pri dnu lista ostavite komadić korjenčića i razrežite ga uzduž. Očišćenu blitvu dobro operite.
  2. U vodu stavite kuhati krumpir narezan na kocke. Kad je krumpir napola gotov, dodajte mu oprane listove blitve i kuhajte još 10-ak minuta, ovisno o veličini i starosti blitve. Ocijedite.
  3. Kuhanu blitvu s krumpirom stavite u  zdjelu, posolite, dodajte maslinovo ulje i promiješajte.
  4. Po želji možete dodati i malo nasjeckanog češnjaka.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.