Dalmatinska kuhinja nezamisliva je bez ovog jela: blitva i krumpir mogu biti prilog pa čak i glavno jelo, a sjajno odgovaraju uz jela od ribe. Zdravlje joj ne mogu osporiti ni kontinentalci, koji jednako tako uživaju u njenom laganom i neopterećujućem okusu.
Priprema ovog jela prilično je jednostavna pa se mnogi pitaju u čemu je zapravo tajna ovog jela. Istina stoji u sjajnom okusu, ali i činjenici da je blitva vrlo, vrlo zdrava namirnica. Nerijetko se naziva čuvaricom zdravlja, obiluje vitaminom K, magnezijem, željezom, kalijem, kalcijem, proteinima, ugljikohidratima i biljnim uljima. Zahvaljujući svemu tomu, sjajna je za zdravlje mozga, krvnih žila, kostiju, a djeluje i u prevenciji raka probavnog sustava. Bilo kao prilog kakvoj ribi ili kao skromnije glavno jelo, priuštite si ovu dalmatinsku divotu na tanjuru.
Potrebno vam je:
- 500 g krumpira
- 1 kg blitve
- sol
- 50 ml maslinova ulja
- češnjak po želji
Priprema:
- Blitvi odrežite zadebljalo korijenje. Pri dnu lista ostavite komadić korjenčića i razrežite ga uzduž. Očišćenu blitvu dobro operite.
- U vodu stavite kuhati krumpir narezan na kocke. Kad je krumpir napola gotov, dodajte mu oprane listove blitve i kuhajte još 10-ak minuta, ovisno o veličini i starosti blitve. Ocijedite.
- Kuhanu blitvu s krumpirom stavite u zdjelu, posolite, dodajte maslinovo ulje i promiješajte.
- Po želji možete dodati i malo nasjeckanog češnjaka.