Pavlečić, Muškat žuti 2011

Gastro.hr
Muškat se, u svim svojim sortnim varijacijama, uglavnom veže uz mediteranske zemlje i južne, toplije predjele, iako ga je kao jednu od najstarijih sorti Vitis vinifere moguće pronaći i u drugim „kontinentalnijim“ vinogorjima.
Vidi originalni članak

Nije potrebno posebno napominjati da su Muškati (od kojih je žuti jedan od najcjenjenih) prije svega obožavani zbog svoje opojne, slatkaste muškatne arome koja kada se nadopuni s ostatkom sladora u vinu osvaja na prvu i najgovorljivije vinske skeptike. S osobne pak strane su upravo te dvije osobine (ekstremna aromatičnost i neprevreli šećer) razlog zbog kojih takva vina držim na distanci – njihova snaga, dojam i impresije koje ostavljaju zahtjevaju veliku pažnju kako biste kvalitetno „secirali“ vino tijekom kušanja. Pavlečićev Muškat iz 2011. tipični je primjerak kontinentalnih Muškata koji su prilično rasprostranjeni u vinogorjima sjeverozapadne Hrvatske. Nježne je slamnato žute boje, providan i kristalno bistar.

Na nosu je čist i raskošan (s obzirom na snažnu aromatiku raskoš je neophodna kako bi se izbjegla monotonija i zamor uživatelja) s glavnim asocijacijama u smjeru slatkog i svježeg tropskog voća te lubenice, bogato nadopunjen travnato-zelenim aromama. Kod ove je sorte zanimljivo što sva vina, bez obzira na količinu ostatnog sladora, mirišu slatko na nosu. Na nepcu je vrlo mekano, fokusirano na vrhu jezika i srednjem nepcu te puno gorkasto- slatkog tropskog voća. Sramežljivi završetak ostavlja određenu „mrlju“ i upitnik iznad glave – je li možda moglo bolje? Solidno zaokruženo i uravnoteženo vino koje se vrlo lagano pije, spremno za konzumaciju i trošenje upravo sada dok je još u naponu snage. Stvoreno za uživanje u svojoj mladosti dok mu za duže odležavanje nedostaje iskra živosti.

Vino za recenziju osigurao „G.E.T. - udruga za kulturu stola."

Berba: 2011
Proizvođač: Pavlečić
Najbolje pristaje uz: voćne torte, suhe kolačiće na bazi orašastih plodova, bijela čokolada, samostalno na kraju obroka
Temperatura posluživanja: 12 ºC
Cijena: oko 50 kn

 

Posjeti Gastro.hr