Špajza 17. listopada 2012.

Pavlečić, Muškat žuti 2011

Bijela vina
foto: Gastro.hr
gastro postao gastro.24sata.hr
Muškat se, u svim svojim sortnim varijacijama, uglavnom veže uz mediteranske zemlje i južne, toplije predjele, iako ga je kao jednu od najstarijih sorti Vitis vinifere moguće pronaći i u drugim „kontinentalnijim“ vinogorjima.

Nije potrebno posebno napominjati da su Muškati (od kojih je žuti jedan od najcjenjenih) prije svega obožavani zbog svoje opojne, slatkaste muškatne arome koja kada se nadopuni s ostatkom sladora u vinu osvaja na prvu i najgovorljivije vinske skeptike. S osobne pak strane su upravo te dvije osobine (ekstremna aromatičnost i neprevreli šećer) razlog zbog kojih takva vina držim na distanci – njihova snaga, dojam i impresije koje ostavljaju zahtjevaju veliku pažnju kako biste kvalitetno „secirali“ vino tijekom kušanja. Pavlečićev Muškat iz 2011. tipični je primjerak kontinentalnih Muškata koji su prilično rasprostranjeni u vinogorjima sjeverozapadne Hrvatske. Nježne je slamnato žute boje, providan i kristalno bistar.

Na nosu je čist i raskošan (s obzirom na snažnu aromatiku raskoš je neophodna kako bi se izbjegla monotonija i zamor uživatelja) s glavnim asocijacijama u smjeru slatkog i svježeg tropskog voća te lubenice, bogato nadopunjen travnato-zelenim aromama. Kod ove je sorte zanimljivo što sva vina, bez obzira na količinu ostatnog sladora, mirišu slatko na nosu. Na nepcu je vrlo mekano, fokusirano na vrhu jezika i srednjem nepcu te puno gorkasto- slatkog tropskog voća. Sramežljivi završetak ostavlja određenu „mrlju“ i upitnik iznad glave – je li možda moglo bolje? Solidno zaokruženo i uravnoteženo vino koje se vrlo lagano pije, spremno za konzumaciju i trošenje upravo sada dok je još u naponu snage. Stvoreno za uživanje u svojoj mladosti dok mu za duže odležavanje nedostaje iskra živosti.

Vino za recenziju osigurao „G.E.T. - udruga za kulturu stola."

Berba: 2011
Proizvođač: Pavlečić
Najbolje pristaje uz: voćne torte, suhe kolačiće na bazi orašastih plodova, bijela čokolada, samostalno na kraju obroka
Temperatura posluživanja: 12 ºC
Cijena: oko 50 kn

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.