Perak, Chardonnay 2012.
Vjerojatno je s dobrim razlogom, sa 10 hektara šarolikih nasada (sortno i starosno), obuhvatio i Chardonnay koji nije previše čest stanovnik manjih proizvođača Kutjevačkog vinogorja dok ono malo što ga se sadi uglavnom završava, ovisno o kvaliteti sirovine, ili u rinfuznim vinima ili u suprotnoj krajnosti – na vinifikaciji i odležavanju u drvetu.
Nakon jutarnje svježeg mirisnog dijela, prilično meka tekstura i zavodljiva slast na vrhu jezika prebacuju priču, za kratko, na drugi kolosijek. Naime, nakon ispijenog gutljaja stvari se na kraju vraćaju u mladenačko divlje vode. Tako su početna umjerena tjelesnost (kao pozitivna karakteristika) i alkohol u jednom potezu zamaskirani izraženom svježinom jabučne kiseline koja se pojavljuje u dvostrukom završetku. U prvom, "klasičnom" završetku ravnomjerno se suprotstavljaju kiselina i voćnost dok se u neobičnom povratnom retrookusu, nakon 30-ak sekundi javlja obilan rad žlijezda slinovnica podjsećajući vas još jednom što ste netom prije progutali.
Okusne suprotnosti uzrokuju određenu razjedinjenost vina, kojem bi dobro došao još koji mjesec mira u boci kako bi se, dvije pojedinačno kvalitetne cjeline međusobno integrirale. Precizno i čisto vino s naglašenom svježinom koje vapi za jelom poput kineskih noodles-a u raznim varijacijama.
Vina za recenziju osigurao Vrutak.
Vrsta: mirno suho bijelo vino
% alkohola: 12,8 %
Sorta: Chardonnay
Berba: 2012.
Proizvođač: Perak d.o.o.
Najbolje pristaje uz: bijelu ribu na žaru ili u pećnici, pileće i pureće salate, umjereno začinjenu tjesteninu u woku
Temperatura posluživanja: 12 ºC
Cijena: 32 kn