Špajza 03. listopada 2013.

Perak, Chardonnay 2012.

Perak Chardonnay
gastro postao gastro.24sata.hr
S obzirom na veliko prethodno iskustvo u korporacijskom vinarenju, Ivica Perak, novo individualno ime Kutjevačkog vinogorja zasigurno zna što se može dobiti i proizvesti na probranim položajima Zlatne doline.

Vjerojatno je s dobrim razlogom, sa 10 hektara šarolikih nasada (sortno i starosno), obuhvatio i Chardonnay koji nije previše čest stanovnik manjih proizvođača Kutjevačkog vinogorja dok ono malo što ga se sadi uglavnom završava, ovisno o kvaliteti sirovine, ili u rinfuznim vinima ili u suprotnoj krajnosti – na vinifikaciji i odležavanju u drvetu.

Upravo ova činjenica slabi referentno polazište za koliko-toliko realnu stilsku poredbenu ocjenu svježeg inox Chardonnaya kakav je ovaj iz 2012. godine. Slamnato žuta tekućina, puna života ostavlja trag vodene koprene po stijenkama čaše. Aromatika umjerenog inteziteta obilježena je s jasnoćom i rizlingovskom preciznošću s asocijacijama na žuti i zeleni grejp te kiselu, resku jabuku uz ozbiljnost kremene mineralnosti u tragovima. Jednostavno, jednoslojno i vrlo, vrlo svježe.

Nakon jutarnje svježeg mirisnog dijela, prilično meka tekstura i zavodljiva slast na vrhu jezika prebacuju priču, za kratko, na drugi kolosijek. Naime, nakon ispijenog gutljaja stvari se na kraju vraćaju u mladenačko divlje vode. Tako su početna umjerena tjelesnost (kao pozitivna karakteristika) i alkohol u jednom potezu zamaskirani izraženom svježinom jabučne kiseline koja se pojavljuje u dvostrukom završetku. U prvom, "klasičnom" završetku ravnomjerno se suprotstavljaju kiselina i voćnost dok se u neobičnom povratnom retrookusu, nakon 30-ak sekundi javlja obilan rad žlijezda slinovnica podjsećajući vas još jednom što ste netom prije progutali.

Okusne suprotnosti uzrokuju određenu razjedinjenost vina, kojem bi dobro došao još koji mjesec mira u boci kako bi se, dvije pojedinačno kvalitetne cjeline međusobno integrirale. Precizno i čisto vino s naglašenom svježinom koje vapi za jelom poput kineskih noodles-a u raznim varijacijama.

Vina za recenziju osigurao Vrutak.

Vrsta: mirno suho bijelo vino
% alkohola: 12,8 %
Sorta: Chardonnay
Berba: 2012.
Proizvođač: Perak d.o.o.
Najbolje pristaje uz: bijelu ribu na žaru ili u pećnici, pileće i pureće salate, umjereno začinjenu tjesteninu u woku
Temperatura posluživanja:  12 ºC 
Cijena: 32 kn

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.