Očisti i zaštiti drveni blagovaonski stol

Shutterstock
Iako je ponekad lakše kupiti nam određeno sredstvo koje je namijenjeno isključivo za pranje jedne stvari, u nastavku teksta pročitaj zašto je upravo to loša ideja kada je u pitanju drveni blagovaonski stol. Također, pročitaj i kratke upute koje će ti pomoći održati njegov izgled i sjaj.
Vidi originalni članak

Drvo je jedan od najčešće korištenih materijala kada je u pitanju kuhinjski stol, odnosno njegova površina, ako ne i on cijeli. No, ono nije otporno na sve načine korištenja, kao neki od tvrđih materijala, stoga je bitno znati ga pravilno očistiti i održavati.

 

Chill&Grill 2021 Grilanju prethodi čišćenje. Evo kako to možeš bezbolno obaviti

 

Što će ti trebati

  • 2 krpe za čišćenje (od mikrovlakana)
  • tekući sapun za suđe
  • mala zdjela

Upute:

  1. Obriši stol: Koristi jedva vlažnu krpu od mikrovlakana kako bi uklonila prašinu, mrvice i prljavštinu koja se možda nakupila.
  2. Napravi i nanesite otopinu za čišćenje: Ako su preostale ljepljive mrlje, dodaj kap ili dvije sapuna za posuđe u zdjelu s toplom vodom. Umoči vlažnu krpu od mikrovlakana u vodu sa sapunom i nježno trljaj zahvaćeno područje. 
  3. Osuši stol: Ne želiš da tvoj drveni stol ostane vlažan ili još gore, kompletno mokar, kako drvo ne bi upilo tekućinu, zato koristi čistu suhu krpu od mikrovlakana da bi ga osušila.

Iako jednostavne i dobro poznate upute, ponekad one jednostavno nisu dovoljne za tvrdokorne mrlje koje se na tvojem stolu nalaze. Stoga u nastavku pročitaj nekoliko koraka koji će ti pomoći dugotrajno kada je u pitanju njegovo održavanje:

  1. Često očisti prašinu s drveta: Male čestice prašine mogu se činiti bezopasnim, ali kada ih se nakupi dovoljna količina, one mogu ući ispod površine drveta. Barem jednom tjedno obriši zato svoj stol, ako ne i više puta. Drži se podalje od specijaliziranih lakova za prašinu, jer sadrže silikone koji mogu također ući ispod površine drveta i tako ga oštetiti i ostaviti tragove. Umjesto toga, krpu lagano navlaži vodom ili upotrijebi krpu od mikrovlakana.
  2. Koristi ocat i ulje da bi sa stola očistila krugove nastale od mokrog posuđa: Ako i tvoj stol ponekad na sebi ima 'vodeni žig', pomiješaj jednake dijelove octa i maslinovog ulja i pomoću meke krpe nanesi otopinu na prsten od vode ili druge otopine koja se nalazi na tvojem stolu. Kada ju makneš, površinu osuši.
  3. Drži stol podalje od radijatora: Nemoj staviti svoj drveni stol tik do radijatora ili nekog drugog izvora topline. Temperaturne promjene mogu oštetiti drvo i uzrokovati njegovo izvijanje i lomljenje.
  4. Pazi na razinu vlage: Kao i kod svih drvenih proizvoda, pokušaj zadržati razinu vlage u svojem domu između 40 i 45 %. Niža razina vlage može uzrokovati lomljenje, a viša razina naticanje drveta. 
  5. Neka tvoj drveni stol sjaji: Kao što smo gore istaknuli, najbolje je preskočiti silikonske proizvode. Umjesto toga, svoj stol možeš polirati tvrdim karnaubinim voskom. Ponovno će ti biti potrebne dvije meke krpe: jedna za nanošenje voska, a druga za poliranje. Na sreću, spomenuto poliranje dovoljno je obaviti samo dva puta godišnje.

 

tips & tricks Ove namirnice ujedno su i odlična sredstva za čišćenje! Video Preporodite se: Najlakši trik za čišćenje kuhala za vodu tips & tricks Najbolji trik za čišćenje pećnice bez muke

Posjeti Gastro.hr