Nakon višemjesečne hibernacije, tvoj grill zahtijeva temeljito čišćenje. Najprije se trebaš riješiti potencijalnih paukovih mreža ili možda ostataka od posljednjeg grillanja u prošloj godini. Kako bi taj proces bio što jednostavniji, zapali prvu ovogodišnju vatru i pusti da pola sata gori. Za to vrijeme obavi neke druge pripreme za chillanje&grillanje, poput mariniranja svinjetine ili oblikovanja lijepih pljeskavica i ćevapčića.
Kada premijerna vatrica ugasne, pričekaj da se rešetke malo rashlade - ali ne do kraja. Dakle, prvo pravilo čišćenja jest da se rešetka čisti topla, prije no što se masnoća skori. Naravno, trebala bi biti temperature koja neće smetati tvojim rukama.
Ako ne posjeduješ specijalnu četku za roštilj, posluži se hvataljkama za meso u koje možeš umetnuti komad zgužvane aluminijske folije ili pak onu žičanu spužvicu. Utroši malo energije i dobro iščetkaj tople rešetke od svih nakupljenih nečistoća. Proces si možeš olakšati i bijelim octom, najboljim prijateljem čistih kuhinjskih ploha. Našpricaj rešetke, pusti da malo odstoji pa ih ponovno pokušaj izribati, a nakon toga ih premaži biljnim uljem.
Ako pak nemaš vremena, energije za ribanje i želiš sve brzo i sigurno obaviti, u igru će uskočiti Permetal - sredstvo broj 1 u Hrvatskoj za čišćenje tvrdokornih i zagorjelih masnoća s pećnica, roštilja i kuhinjskih napa. Dovoljno ga je nanijeti na površinu, u ovom slučaju njime pošpricati roštilj, i ostaviti da djeluje nekoliko minuta te nakon toga prebrisati vlažnom krpom ili spužvicom. Unatoč njegovom moćnom djelovanju, ne oštećuje površine i lako se ispire pa ne moraš brinuti da li će oštetiti tvoj novi roštilj.
Naravno, uputno je oprati cijeli roštilj, a ne samo rešetku, što lako možeš uz Permetal i mokru krpicu. Ukoliko uz roštilj pripremaš i primjerice krumpir iz pećnice, predlažemo ti da nakon što ti i tvoja ekipa završite s jelom, brzinski očistiš pećnicu uz pomoć Permetalovog odmašćivača koji te neće ostaviti na cjedilu.
Nakon ovog premijernog čišćenja, roštilj je spreman za dugu sezonu eksperimenata za grill. Nakon svakog sljedećeg korištenja rešetku bi trebali očistiti upravo na ovaj način, dok je još topla topla. Nemoj se ulijeniti i spremiti ga prljavog jer će ti to samo nepotrebno otežati sljedeću grill avanturu.
I na kraju, želimo ti sretno chillanje&grillanje!