Špajza Online Chill&Grill 2020 u tvom domu 27. travnja 2020.

Prvom grilanju prethodi čišćenje. Evo kako to možeš bezbolno obaviti

Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Bliži nam se Prvi maj, koji smo nazvali Nacionalnim chill&grill danom, što znači da se iz spremišta vadi i roštilj. Prije no što fini, marinirani komad mesa baciš na grill, najprije ga valja dobro očistiti.

Nakon zimske hibernacije, tvoj grill zahtijeva temeljito čišćenje. Najprije se trebaš riješiti potencijalnih paukovih mreža ili možda ostataka od posljednjeg grillanja u 2019. godini. Kako bi taj proces bio što jednostavniji, zapali prvu ovogodišnju vatru i pusti da pola sata gori. Za to vrijeme obavi neke druge pripreme za Nacionalni chill&grill dan, poput mariniranja svinjetine ili oblikovanja lijepih pljeskavica i ćevapčića. 

 

Možda vas zanima... Spremi se za roštilj, dovodimo Chill&Grill u tvoj dom! Špajza

 

Kada premijerna vatrica ugasne, pričekaj da se rešetke malo rashlade – ali ne do kraja. Dakle, prvo pravilo čišćenja jest da se rešetka čisti topla, prije no što se masnoća skori. Naravno, trebala bi biti temperature koja neće smetati tvojim rukama. 

Ako ne posjeduješ specijalnu četku za roštilj, posluži se hvataljkama za meso u koje možeš umetnuti komad zgužvane aluminijske folije ili pak onu žičanu spužvicu. Utroši malo energije i dobro iščetkaj tople rešetke od svih nakupljenih nečistoća. Proces si možeš olakšati i bijelim octom, najboljim prijateljem čistih kuhinjskih ploha. Našpricaj rešetke, pusti da malo odstoji pa ih ponovno pokušaj izribati, a nakon toga ih premaži biljnim uljem.

Naravno, uputno je oprati cijeli roštilj, što lako možeš uz pomoć običnog sredstva za pranje posuđa i tople vode. 

 

Možda vas zanima... Grilani kotleti u finoj marinadi od češnjaka i bosiljka Špajza

 

Nakon ovog premijernog čišćenja, roštilj je spreman za dugu sezonu eksperimenata za grill. Nakon svakog sljedećeg korištenja rešetku bi trebali očistiti upravo na ovaj način, dok je topla – uz pomoć aluminijske folije ili žičane spužvice. Nemoj se ulijeniti i spremiti ga prljavog jer će ti to samo nepotrebno otežati sljedeću grill avanturu.

I na kraju, želimo ti sretno chillanje&grillanje!

 | Author: Getty Images Getty Images

Stiglo je proljeće, stigao je i Chill&Grill. I to ravno u vaše domove. Zbog pandemije korona virusa najveći prvomajski festival roštiljade u Hrvatskoj ove će se godine umjesto na Bundeku održati u tvojoj kuhinji, balkonu, dvorištu ili terasi kuće i stana jer #ostanidoma je najsigurnije i upravo tamo će ti stići sve što trebaš za Chill&Grill. Dovoljno je da pratiš missGastro i 24sata i saznaš sjajne nove recepte kako pripremiti omiljene burgere, kotlete, ćevape, povrće, lepinje i sve ono drugo što želiš staviti na roštilj, a čeka te i niz nagrada koje smo pripremili za čitatelje diljem Hrvatske. Saznaj više!

Ovogodišnji Chill&Grill 2020. održava se u organizaciji 24sata i missGastro uz glavnog partnera Podravku. Partneri projekta su Grill Majstor, Vegeta, coolinarika.com, Mesna industrija Ravlić, KTC, Pevex i Karlovačko.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.