Špajza 06. svibnja 2020.

Očisti i zaštiti drveni blagovaonski stol

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Iako je ponekad lakše kupiti nam određeno sredstvo koje je namijenjeno isključivo za pranje jedne stvari, u nastavku teksta pročitaj zašto je upravo to loša ideja kada je u pitanju drveni blagovaonski stol. Također, pročitaj i kratke upute koje će ti pomoći održati njegov izgled i sjaj.

Drvo je jedan od najčešće korištenih materijala kada je u pitanju kuhinjski stol, odnosno njegova površina, ako ne i on cijeli. No, ono nije otporno na sve načine korištenja, kao neki od tvrđih materijala, stoga je bitno znati ga pravilno očistiti i održavati.

 

Možda vas zanima... Grilanju prethodi čišćenje. Evo kako to možeš bezbolno obaviti Špajza

 

Što će ti trebati

  • 2 krpe za čišćenje (od mikrovlakana)
  • tekući sapun za suđe
  • mala zdjela

Upute:

  1. Obriši stol: Koristi jedva vlažnu krpu od mikrovlakana kako bi uklonila prašinu, mrvice i prljavštinu koja se možda nakupila.
  2. Napravi i nanesite otopinu za čišćenje: Ako su preostale ljepljive mrlje, dodaj kap ili dvije sapuna za posuđe u zdjelu s toplom vodom. Umoči vlažnu krpu od mikrovlakana u vodu sa sapunom i nježno trljaj zahvaćeno područje. 
  3. Osuši stol: Ne želiš da tvoj drveni stol ostane vlažan ili još gore, kompletno mokar, kako drvo ne bi upilo tekućinu, zato koristi čistu suhu krpu od mikrovlakana da bi ga osušila.

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Iako jednostavne i dobro poznate upute, ponekad one jednostavno nisu dovoljne za tvrdokorne mrlje koje se na tvojem stolu nalaze. Stoga u nastavku pročitaj nekoliko koraka koji će ti pomoći dugotrajno kada je u pitanju njegovo održavanje:

  1. Često očisti prašinu s drveta: Male čestice prašine mogu se činiti bezopasnim, ali kada ih se nakupi dovoljna količina, one mogu ući ispod površine drveta. Barem jednom tjedno obriši zato svoj stol, ako ne i više puta. Drži se podalje od specijaliziranih lakova za prašinu, jer sadrže silikone koji mogu također ući ispod površine drveta i tako ga oštetiti i ostaviti tragove. Umjesto toga, krpu lagano navlaži vodom ili upotrijebi krpu od mikrovlakana.
  2. Koristi ocat i ulje da bi sa stola očistila krugove nastale od mokrog posuđa: Ako i tvoj stol ponekad na sebi ima 'vodeni žig', pomiješaj jednake dijelove octa i maslinovog ulja i pomoću meke krpe nanesi otopinu na prsten od vode ili druge otopine koja se nalazi na tvojem stolu. Kada ju makneš, površinu osuši.
  3. Drži stol podalje od radijatora: Nemoj staviti svoj drveni stol tik do radijatora ili nekog drugog izvora topline. Temperaturne promjene mogu oštetiti drvo i uzrokovati njegovo izvijanje i lomljenje.
  4. Pazi na razinu vlage: Kao i kod svih drvenih proizvoda, pokušaj zadržati razinu vlage u svojem domu između 40 i 45 %. Niža razina vlage može uzrokovati lomljenje, a viša razina naticanje drveta. 
  5. Neka tvoj drveni stol sjaji: Kao što smo gore istaknuli, najbolje je preskočiti silikonske proizvode. Umjesto toga, svoj stol možeš polirati tvrdim karnaubinim voskom. Ponovno će ti biti potrebne dvije meke krpe: jedna za nanošenje voska, a druga za poliranje. Na sreću, spomenuto poliranje dovoljno je obaviti samo dva puta godišnje.

 

Soda bikarbona i ocat Možda vas zanima... Ove namirnice ujedno su i odlična sredstva za čišćenje! Špajza Možda vas zanima... Preporodite se: Najlakši trik za čišćenje kuhala za vodu Špajza Čišćenje pećnice Možda vas zanima... Najbolji trik za čišćenje pećnice bez muke Špajza
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.